Εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΚΤ

Το 2018 έκλεισε ένας αναπτυξιακός κύκλος για το ΕΚΤ, ο οποίος άφησε πλούσια παρακαταθήκη για τον μέλλον του φορέα.

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα και με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας και συνεργαζόμενων φορέων, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στελέχη, φίλοι και συνεργάτες του ΕΚΤ συναντήθηκαν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στον χώρο της Βιβλιοθήκης «K. Θ. Δημαράς» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος, το οποίο όπως τόνισε η Διευθύντρια του ΕΚΤ Εύη Σαχίνη, αναμένεται ακόμη πιο αναπτυξιακό και εξωστρεφές από το 2018.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΤ, Καθηγητής Αριστοτέλης Τύμπας, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθανάσιος Κουτρομάνος και ο Διευθυντής  Γραφείου του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Απόστολος Κασάπης.

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη, αφού καλωσόρισε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των επιτευγμάτων του το 2018, και αναφέρθηκε στους στόχους της νέας χρονιάς.

Η Ε. Σαχίνη παρουσίασε τους τρεις πυλώνες δραστηριοτήτων του ΕΚΤ εντός των οποίων αναπτύσσονται οι υπηρεσίες του (eContent - Ψηφιακό Περιεχόμενο και Υπηρεσίες, Metrics - δείκτες & στατιστικές για  Έρευνα, Τεχνολογία, Ανάπτυξη, Καινοτομία, Innovation - υπηρεσίες για δικτύωση, συνεργασία, ανάπτυξη), σημειώνοντας ότι  «το 2018 έκλεισε ένας αναπτυξιακός κύκλος για το ΕΚΤ,  ο οποίος άφησε πλούσια παρακαταθήκη για τον μέλλον του φορέα με στρατηγικό στόχο και όραμα».

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ, αναφερόμενη στον πυλώνα eContent και στις δράσεις της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η γνώση είναι ένα δημόσιο αγαθό και αυτό υπηρετούμε. Έχουμε μία από τις καλύτερες πληροφοριακές υποδομές της χώρας σε ό,τι αφορά την οργάνωση, διαχείριση, διάθεση περιεχομένου. Προσθέτουμε αξία στην πληροφορία και την οργανώνουμε με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε ο καθένας να μπορεί να βρίσκει αυτό που αναζητά». Με στόχο την επίλυση προβλημάτων που επί χρόνια αντιμετώπιζαν επιστημονικοί, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της χώρας στην πρόσβασή τους σε τεκμηριωμένη γνώση, οι συγκεκριμένες υποδομές αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν, με αιχμή τις σύγχρονες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΤ.

Στη συνέχεια η Ε. Σαχίνη μίλησε για τα επιτεύγματα του πυλώνα Metrics και τις δράσεις μέτρησης και αποτύπωσης της ελληνικής ερευνητικής και καινοτομικής δραστηριότητας. Ο συγκεκριμένος πυλώνας αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος του ΕΚΤ και έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία «τοποθετώντας το ΕΚΤ στον εθνικό και διεθνή χάρτη, ως έναν φορέα που συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα, με στόχο να αποτυπώσει την αναπτυξιακή και ερευνητική εικόνα της χώρας, σε τομείς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την οικονομία και την κοινωνία».  «Είμαστε από τους φορείς που έχουμε βοηθήσει και συνεχίζουμε να το κάνουμε, να ενταχθούν στην ατζέντα της πολιτικής αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αριστεία της ερευνητικής δραστηριότητας, με την ικανότητα των Ελλήνων να παράγουν γνώση, που είναι σημαντική σε διεθνές επίπεδο» υπογράμμισε η Διευθύντρια του ΕΚΤ.

Η Ε. Σαχίνη στάθηκε ιδιαίτερα στον πυλώνα Innovation που σχετίζεται με την υποστήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης. Οι δράσεις του ΕΚΤ, με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς την επιχειρηματική και την ερευνητική κοινότητα, συνέβαλαν ώστε «να αναδειχθεί η αριστεία, με την ευρύτερη έννοια, μιας χώρας που αντιλαμβάνεται ότι για να μπορέσει να αναπτυχθεί θα πρέπει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει και τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγει».

Οι δράσεις αυτές διευρύνθηκαν σημαντικά με τη νέα εθνική πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» που υλοποιεί το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.  Όπως επισήμανε η Ε. Σαχίνη «Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε, με πραγματικά στοιχεία, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό εκτός Ελλάδας, να δούμε τα χαρακτηριστικά του καθώς και πολιτικές για την ανάσχεση του brain drain. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, για την επιτυχή και επωφελή διασύνδεση μεταξύ των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο».

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ αναφερόμενη και στις στρατηγικές συνεργασίες του ΕΚΤ με μεγάλο αριθμό φορέων δήλωσε χαρακτηριστικά «Εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρουμε τεχνογνωσία, υπηρεσίες και μέσα στους φορείς που συνεργαζόμαστε, ώστε να προβάλλουν καλύτερα τη δουλειά τους, συμβάλλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους».  Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στις συνεργασίες με θεσμικούς φορείς, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ε. Σαχίνη ευχαρίστησε όλους όσους συνεισέφεραν στην υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει ο φορέας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΙΕ, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΤ, τους φίλους και συνεργάτες, και κυρίως όλο το προσωπικό του φορέα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο Βασίλειος Γρηγορίου (Πρόεδρος ΕΙΕ) και ο Αριστοτέλης Τύμπας (Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΤ), οι οποίοι εξήραν το έργο και τα επιτεύγματα του ΕΚΤ, αλλά και τη συνεισφορά της Διευθύντριας σε αυτή τη δημιουργική πορεία των τελευταίων ετών.

Ο Β. Γρηγορίου εστίασε στη σημασία της παραγωγής και προώθησης νέας και υπάρχουσας γνώσης που προσφέρει το ΕΚΤ στην ελληνική ερευνητική ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, ενώ παράλληλα τόνισε την υποχρέωση του ΕΚΤ να συνεχίσει, με την ίδια επιτυχία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να αναδεικνύει και να προωθεί την καλή εικόνα της χώρας.

Ο Α. Τύμπας, στην ίδια κατεύθυνση, τόνισε ότι το ΕΚΤ είναι ένας θεσμός υπόδειγμα, σε μια ψηφιακή κοινωνία όπως αυτή που ζούμε, που έχει ανάγκη θεσμούς υποδείγματα. Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια.