Εκπαιδευτικά προγράμματα STEM για παιδιά, στο ΝΟΗΣΙΣ και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, ξεκινούν στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το Πολεμικό Μουσείο στις εγκαταστάσεις τους, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις που θα διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM Education και το περιεχόμενο τους στηρίζεται σε προγράμματα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων διεθνώς (MIT, Carnegie Mellon, Tufts).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Για αυτόν τον λόγο πολλοί φορείς που ανήκουν στο πολιτιστικό αλλά και στο ερευνητικό οικοσύστημα έχουν εντάξει στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και δραστηριότητες STEM.

Πιο αναλυτικά, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και για κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» (διεξάγεται κάθε Κυριακή 27/01, 03/02, 10/02, 17/02 και ώρα 11.30 - 12.30) είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μέσα από δραστηριότητες με χαρακτήρα παιχνιδιού, τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα, δημιουργώντας μια ή περισσότερες κατασκευές κάθε φορά, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους. Κάθε δραστηριότητα «ντύνεται» με μια ξεχωριστή ιστορία, που μαγνητίζει το ενδιαφέρον των μικρών επιστημόνων και τους καλεί να αναζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με εκπαιδευτικό υλικό της σειράς LEGO DUPLO Education. Οι δραστηριότητες συνοδεύονται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί να επαληθεύει αυτά που έμαθε παρατηρώντας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Μηχανικοί» (διεξάγεται κάθε Κυριακή: 27/01, 03/02, 10/02, 17/02 και ώρα 12.30 – 14.00) είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές της Α’ και Β΄ Δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πώς λειτουργεί κάτι ή πού χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, κατασκευάζοντας απλά μοντέλα, μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά.

Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με εκπαιδευτικό υλικό της σειράς LEGO Education και όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί να επαληθεύει αυτά που έμαθε παρατηρώντας. Η βιωματική μάθηση προσφέρει, με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο, γνώσεις εύκολα αντιληπτές και προτρέπει τα παιδιά να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να εξερευνήσουν την κλίση τους σε αυτές.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «STEM in Action!» (διεξάγεται κάθε Σάββατο 26/01, 02/02, 09/02, 16/02 και ώρα  16.00 – 17.30) εξοικειώνει τα παιδιά με έννοιες όπως η σωστή δομή μιας κατασκευής, η μετάδοση κίνησης και το μηχανικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, εστιάζει στη γνωριμία με τις πηγές ενέργειας και στη μετάβαση από τη μηχανική κίνηση στην ηλεκτρική, γνωρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα και την επίδραση που έχει σε αυτόν η αλλαγή της πολικότητας του ρεύματος τροφοδότησής του.

Με τη χρήση υπολογιστή προγραμματίζουμε την κατασκευή μας να εκτελέσει συγκεκριμένες δράσεις και με τη χρήση αισθητήρων μπορούμε να χτίσουμε τους πρώτους μας αυτοματισμούς, ώστε η κατασκευή μας να αντιδρά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην «Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch» (διεξάγεται κάθε Σάββατο 26/01, 02/02, 09/02, 16/02 και ώρα  17.30 – 19.00) είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, όπου μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν θέλουν να τελειώσει!

Κάθε κατασκευή ακολουθεί έναν “κώδικα” που είναι προϊόν της αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών και πραγματώνεται στο ψηφιακό περιβάλλον του MIT Scratch 2.0. Η πραγματοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας εμπλέκει τα παιδιά σε πρακτική, ενεργητική, ομαδική εργασία διερευνητικού & πειραματικού χαρακτήρα (πρώιμοι επιστήμονες), τα βοηθά να κατακτήσουν τη μάθηση, τη γνώση αλλά και γλωσσικές δεξιότητες, μέσω της διατύπωσης ερωτήσεων, αναζήτησης μοτίβων, επιλογής στρατηγικών και της διατύπωσης συμπερασμάτων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί», «Νέοι Μηχανικοί» και «Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch θα διεξαχθούν και στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα και θα ξεκινήσουν την εβδομάδα μεταξύ 18 και 22 Φεβρουαρίου 2019.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στα προγράμματα STEM του ΝΟΗΣΙΣ πατήστε εδώ.
Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στα προγράμματα STEM του Πολεμικού Μουσείου αλλά και για να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες και τις ώρες διεξαγωγής τους πατήστε εδώ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από STEM Education, ΝΟΗΣΙΣ