Δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για όλους τους Ευρωπαίους με το WiFi4EU

Το πρόγραμμα WiFi4EU έχει αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU. Το πρόγραμμα WiFi4EU, με αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019, θα στηρίξει την εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi σε κέντρα κοινωνικής ζωής.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα WiFi4EU θα κατανεμηθεί με ισόρροπο τρόπο μεταξύ των κρατών μελών, ώστε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ΕΕ να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.

Το πρόγραμμα WiFi4EU θα είναι ανοικτό σε φορείς με δημόσια αποστολή - όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο τοπικός φορέας θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού. Η χρηματοδότηση εξοπλισμού υπηρεσιών δωρεάν Wi-Fi για το κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αφορά 6.000 με 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι τοπικές αρχές θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν και να προωθήσουν δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και ο ηλεκτρονικός τουρισμός.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα, οι τοπικές αρχές (δημοτικές και περιφερειακές) που θέλουν να εγκαταστήσουν WiFi σε περιοχές της περιφέρειάς τους θα μπορούν να αιτηθούν για χρηματοδότηση μέσω μας απλής, μη γραφειοκρατικής, διαδικασίας.Τα έργα για τα οποία θα υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα πρέπει να προτείνουν τον εξοπλισμό περιοχών στις οποίες δεν προσφέρεται παρόμοια ασύρματη σύνδεση Wi-Fi από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

«Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα συμβάλει στο όραμα κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη να έχει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής μέχρι το 2020» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα WiFi4EU αναμένεται στο τέλος του 2017 ή το αργότερο αρχές του 2018. Τα έργα θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από DG Connect