Οι διαδρομές της γνώσης μέσα από βιβλία και χάρτες στο συνέδριο του Sylvia Ioannou Foundation

Η πολύπλευρη φύση και λειτουργία των χαρτών ως αποθετηρίων γνώσης και ισχύος θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια τριών συνεδριών βασισμένων σε αδημοσίευτα, χειρόγραφα χαρτογραφικά τεκμήρια, δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά, από τη συλλογή του Sylvia Ioannou Foundation.

Το τρίτο κατά σειρά Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Sylvia Ioannou Foundation, με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη», θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία, από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου 2016, και θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας με το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση των ιστορικών διαστάσεων και των διαδρομών της γνώσης που παραδίδεται μέσα από βιβλία και χάρτες, ξεκινώντας από τη σφαίρα των προσωπικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την κωδικοποίηση της γνώσης και προχωρώντας σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια διάχυσή της, προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Οι Corradino Astengo (Πανεπιστήμιο Γένοβας), Veronica della Dora (Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου), Milan Hughston (ΜοΜΑ: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Sean Roberts (Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια) και Vladimiro Valerio (Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας) είναι μερικοί από τους διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ερευνητές και υπεύθυνους βιβλιοθηκών, από έντεκα χώρες, που θα τιμήσουν την ολοκλήρωση αυτής της πρότυπης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στη Λευκωσία, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο προπύργιο γνώσης και πολιτισμού στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. 

Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές ενότητες:  

  • Οι Βιβλιοθήκες ως Αποθετήρια Γνώσης: Παρόν και Μέλλον
  • Οι Χάρτες ως Αποθετήρια Γνώσης και Εκφράσεις Ισχύος
  • Η Χαρτογραφία ως Πεδίο Συνάντησης του Επιστημονικού Λόγου και της Καλλιτεχνίας
  • Βιωματική Χαρτογραφία 

Παρουσιάσεις και συζητήσεις θα φωτίσουν επιτεύγματα και προβλήματα σημαντικών παραδοσιακών και πρωτοποριακών βιβλιοθηκών από την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και τις προκλήσεις και προοπτικές διαφορετικών τύπων Ανοικτών Βιβλιοθηκών. Παράλληλα, η πολύπλευρη φύση και λειτουργία των χαρτών ως αποθετηρίων γνώσης και ισχύος θα αποκαλυφθεί σε παρουσιάσεις βασισμένες σε αδημοσίευτα χειρόγραφα χαρτογραφικά τεκμήρια, δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά, από τη συλλογή του Sylvia Ioannou Foundation: έναν πολυτελή πορτολάνο της Μεσογείου από τον G. B. Cavallini (1635), έναν ανώνυμο οθωμανικό πορτολάνο της Μεσογείου σε μελάνι και υδατοχρώματα (17ος-18ος αι.), έναν χάρτη της Κύπρου σχεδιασμένο και υπομνηματισμένο από ανώνυμο Γάλλο ταξιδιώτη κατά το πρότυπο του A. Drummond (18ος αι.) και ένα από τα είκοσι τρία γνωστά σωζόμενα χειρόγραφα, με κείμενο, του περίφημου Kitab-ı Bahriye [Βίβλος Ναυσιπλοΐας] του Piri Reis.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι νέες εκδόσεις του Sylvia Ioannou Foundation, αλλά και το 1ο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Ιδρύματος (σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που σχετίζονται με την ιστορία της Κύπρου και της Μεσογείου μέσα από βιβλία και χάρτες και με τη διαφύλαξη, διάδοση και αξιοποίησή της μέσω σύγχρονων τεχνολογιών.  

Τις εργασίες της διοργάνωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, θα εγκαινιάσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο κ.  Παναγιώτης Δουκέλλης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  

Το Sylvia Ioannou Foundation 

Αποστολή του Sylvia Ioannou Foundation είναι η διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής και πολιτισμικής – έντυπης και χειρόγραφης– κληρονομιάς της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 2009 από την Σύλβια Ιωάννου, με βασικό στόχο να φέρει κοντά στους ερευνητές, τους επιστήμονες και τους συλλέκτες μιαν από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων και χαρτών για το νησί της Κύπρου: πάνω από 3.000 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύνολο περιηγητικών κειμένων, καθώς και πάνω από 600 άτλαντες και χάρτες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, νησολόγια και κοσμογραφίες, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Ως πρώτο βήμα, δημιουργήθηκε ο διαδικτυακός τόπος www.sylviaioannoufoundation.org, όπου έχει αναρτηθεί ψηφιοποιημένο μέρος της συλλογής, που διαρκώς εμπλουτίζεται. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει εκδόσεις βιβλίων που άπτονται των ενδιαφερόντων του και διοργανώνει ανά διετία διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ακόμη, έχει χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, ενώ ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στηρίζει, μέσω Προγράμματος Υποτροφιών, μεταπτυχιακούς φοιτητές που επιδιώκουν σπουδές στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες με κεντρική θεματική το νησί της Κύπρου. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Sylvia Ioannou Foundation