Καινοτόμες και με κοινωνικό προσανατολισμό οι νικήτριες ιδέες του Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας/JA START-UP

Πρόκειται για τον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» ΣΕΝ/JA Greece, που είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide» για την προώθηση της καινοτομίας & επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το AiDlink, μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την 1η θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαϊου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ομάδα του AiDlinK που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Enterprise Challenge, του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στις 6-8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι. 

"Το ΑiDlink λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑμεΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, καλώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν" εξηγεί η  Χριστίνα Τσάκωνα. "Για παράδειγμα, εμείς βοηθάμε άμεσα τη Μαρία που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της, χωρίς την βοήθεια της μητέρας της. Η Μαρία απευθύνει έκκληση στην ιστοσελίδα με τα στοιχεία της, το είδος της αναπηρίας της, διεύθυνση, τηλέφωνο και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με την Μαρία για να την εξυπηρετήσουν, βρίσκοντας μία αποτελεσματική λύση στο καθημερινό της πρόβλημα, ενώ οι επιχειρήσεις, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, χρηματοδοτούν την έκκληση αυτή, ώστε να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει την Μαρία να αυτοσυντηρείται μόνη της και να νιώθει ανεξάρτητη".

Ο πρύτανης του ΟΠΑ, Μανώλης Γιακουμάκης, και ο υπεύθυνος καθηγητής, Γεώργιος Δουκίδης, συνεχάρηκαν θερμά τους φοιτητές που κατέκτησαν την 1η θέση με μία διαδικτυακή υπηρεσία που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, ενώ τόνισαν πως είναι αρκετές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα  που μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, καθώς με τα ειδικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις προτεινόμενες λύσεις και να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους.

Τη 2η θέση και το έπαθλο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα Life Button από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠαΜακ) με την καινοτόμα εφαρμογή τους που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones και smartwatch για άμεση ειδοποίηση και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.  "Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία των φοιτητών με μια ιδέα που αποτελεί το έναυσμα για μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από ένα καρδιακό επεισόδιο ή ένα τροχαίο ατύχημα", δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΠαΜακ, Κωνσταντίνος Φούσκας, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής προσπάθειας και η αξιοποίηση της ιδέας αυτής από ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να επιτύχει την εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο και να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Την 3η θέση και το έπαθλο των 1.000 ευρώ κατέκτησαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ που δημιούργησαν το OpticFit, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ψηφιακό δοκιμαστήριο γυαλιών οράσεως και ηλίου συνδέοντας παράλληλα τα καταστήματα οπτικών με τους καταναλωτές.

Σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό απονεμήθηκαν έπαινοι, ενώ μια επιπλέον προσφορά έκανε η Εθνική Τράπεζα επιλέγοντας δύο ομάδες, την «LikeMe» και την «OpticFit» για να συμμετάσχουν στη β’ φάση του 7ου διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας i-Βank του 2017.

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με την ευγενική συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρίας MetLife, στελέχη της οποίας είχαν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιδεών των φοιτητών, ενώ συμμετείχαν και στην κριτική επιτροπή. Στον τελικό έφθασαν φέτος 7 ομάδες από ΟΠΑ και 5 από  το ΠαΜακ, ενώ για το 2017 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλα Πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, συνεχάρη θερμά τους φοιτητές, τονίζοντας πως περιμένει να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται και να πειραματιστούν περαιτέρω στον επιχειρηματικό κλάδο. O διοικητικός διευθυντής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της MetLife, Γιάννης Βασιλάτος, έδωσε έμφαση στο επίπεδο των ιδεών των φοιτητών, τονίζοντας την καινοτομία που τις διέκρινε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ταλέντο των νέων ανθρώπων για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Επιπλέον, ο κ. Βασιλάτος μίλησε για την υποστήριξη που παρέχει η MetLife στο έργο του ΣΕΝ/JA Greece στο πλαίσιο του δικού της παγκόσμιου προγράμματος, MetLife Life Changer, που έχει στόχο να δώσει ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. 

Τo ΣΕΝ/JA Greece είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Wordwide, που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece ΣΕΝ/JA Greece