Βραβεία “Innostars (Proof-of-concept)” στον τομέα της Υγείας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Ο Διαγωνισμός, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών στις 30 Απριλίου 2017, θα ολοκληρωθεί με τη χρηματοδότηση των 3 καλύτερων επιχειρήσεων με τα ποσά 30.000, 20.000 και 10.000 ευρώ.

Διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της Υγείας ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology, EIT) μέσω του EIT-Health, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών στις 30 Απριλίου 2017.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό InnoStars είναι οι εξής:

  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
  • Οι τομείς δράσης να είναι: Healthy living; Active ageing; Improve Healthcare
  • Οι επιχειρήσεις να έχουν αναπτύξει πρωτότυπο προϊόν, αλλά δεν βρίσκονται ακόμα στην αγορά.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση για τον Διαγωνισμό έως τις 30 Απριλίου.  Στη συνέχεια, θα γίνει επιλογή των 20 καλύτερων αιτήσεων και οι επιχειρήσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 7.000 ευρώ για την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου είναι στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, θα ακολουθήσει η επιλογή των 8 καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων για την τελική φάση του διαγωνισμού (pitching) στις 31 Οκτωβρίου. Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη χρηματοδότηση των 3 καλύτερων με τα ποσά 30.000, 20.000 και 10.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό θα έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα δικτύωσης με τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο EIT KIC Health όπως οι επιχειρήσεις Bayer Pharma, Abbott, Roche, Sanofi και GE Healthcare.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στον διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις/συντονισμό με τα κεντρικά γραφεία του ΕΙΤ (Γεωργία Τζένου, τηλ.:210 7273965, email: tzenou@ekt.gr)

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Αναπτύσσει δράσεις για:

  • εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης),
  • ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων,
  • δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές)

Η λειτουργία του ΕΙΤ ξεκίνησε το 2008 και, έως σήμερα, λειτουργούν οι ακόλουθες Κοινότητες:

  • KIC για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Digital KIC),  με συμμετοχή οργανισμών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γερμανία
  • KIC για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και προσαρμογή (Climate KIC), με συμμετοχή οργανισμών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία
  • KIC για βιώσιμη Ενέργεια (InnoEnergy KIC), με συμμετοχή οργανισμών από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία
  • KIC για την υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση (Health KIC), με συμμετοχή οργανισμών από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες (κοινό κέντρο Ολλανδίας-Βελγίου)
  • KIC για Πρώτες ύλες (Raw Materials KIC), με τη συμμετοχή οργανισμών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Σημειώνεται ότι ενημερωτική ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας είχε πραγματοποιηθεί στις 18/03/2016 στην Αθήνα, ενώ αφιέρωμα στις δράσεις του ΕΙΤ είχε δημοσιευθεί στο τεύχος 103 του περιοδικού "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" του ΕΚΤ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης