Ευρωπαϊκό έργο FORGΕ: Ανοικτή Πρόσκληση για τη δημιουργία διαδικτυακών μαθημάτων

Η ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Ευρώπης έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί με προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες και να δημιουργήσει online διαδραστικά μαθήματα χρησιμοποιώντας πλατφόρμες υψηλών επιδόσεων, χωρίς κανένα κόστος.

Άνοιξε ο τέταρτος κύκλος υποβολής προτάσεων του ευρωπαϊκού έργου FORGE (Forging Online Education through FIRE) για τη δημιουργία ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων με δωρεάν πρόσβαση σε πραγματικά εργαστήρια και προηγμένες ερευνητικές υποδομές και υπηρεσίες (http://ict-forge.eu/opencall/). Το έργο FORGE στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FIRE (Future Internet Research and Experimentation) στοχεύει να διευρύνει την εμβέλεια της υποδομής για το διαδίκτυο του μέλλοντος και να εισάγει στην εκπαιδευτική κοινότητα την έννοια της έρευνας μέσω των πειραμάτων.

Καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές που επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο του Μέλλοντος, μπορούν να πειραματιστούν με τεχνολογίες αιχμής, να δημιουργήσουν διαδραστικά εργαστηριακά μαθήματα και να προωθήσουν το επιστημονικό τους έργο στην πανευρωπαϊκή ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους συμπληρώνοντας την εξής φόρμα.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις παγκόσμιες υποδομές και υπηρεσίες της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FIRE που αξιοποιούνται ήδη για την έρευνα και τον πειραματισμό. Ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές χρησιμοποιώντας πραγματικό εξοπλισμό αιχμής και πλατφόρμες δοκιμών υψηλών επιδόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • αναπτύξουν νέα διαδικτυακά, διαδραστικά μαθήματα πάνω από αυτές τις υποδομές
  • αξιοποιήσουν μαθήματα που βρίσκονται ήδη στην ενεργή “βιβλιοθήκη μαθημάτων” του FORGE και να τα εντάξουν στο δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  • λάβουν χρηματοδότηση ύψους 5000 € για κάθε διαδικτυακή εφαρμογή (widget) που θα αναπτύξουν για τη διασύνδεση των μαθημάτων με τις υποδομές FIRE ή για κάθε διαδικτυακό εργαλείο που θα αναπτύξουν για τη διασύνδεση των μαθημάτων με συστήματα διαχείρισης μάθησης (learning management systems - LMSs).

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση από την ομάδα της κοινοπραξίας FORGE σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης των προτάσεών τους.

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας που αποτελεί ενεργό μέλος της κοινοπραξίας του FORGE, θα διαθέσει στις επιλεγμένες προτάσεις, δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους okeanos για την υλοποίησή τους.

Καταληκτική ημερομηνία για τον νέο κύκλο υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016.

Το έργο FORGΕ xρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.)