Εκδήλωση "Συμβουλές για επιτυχημένες προτάσεις στον Ορίζοντα 2020 - Αριστεία στην Επιστήμη: FET & MCSA"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου (15:30 – 18:00), στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Συνάντηση Εργασίας για τα προγράμματα Future and Emerging Technologies (FET) και Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA), προγράμματα του Πυλώνα Αριστείας του Oρίζοντα 2020 (Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ) διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020). 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου (15:30 – 18:00), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι του Εθνικού Σημείου Επαφής θα παρουσιάσουν τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων. Αξιολογητές και επιτυχημένοι υποψήφιοι των προγραμμάτων θα παρουσιάσουν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων.

Το πρόγραμμα FET, με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ (2014-2020), έχει στόχο τη δημιουργία και την αξιοποίηση νέου δυναμικού και νέων γνώσεων στον τομέα των μελλοντικών τεχνολογιών. Το FET καλύπτει όλο το φάσμα από τα πρώιμα στάδια τεχνολογικής ανάπτυξης (FET Open), περνώντας στις τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης (FET Proactive) και καταλήγοντας στις δύο μεγάλης κλίμακας ερευνητικές κοινοπραξίες, για το Γραφένιο και για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο.

Στόχος αυτών των δύο μεγάλων δράσεων είναι να δώσουν λύση σε δύο βασικές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις (FET Flagships), διαθέτοντας προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ έκαστη για τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο των προκηρύξεων 2014 και 2015 η Ελλάδα συμμετέχει σε 12 ερευνητικά έργα, από τα οποία τα 5 έχουν ελληνικό συντονισμό. Η συνολική κοινοτική συγχρηματοδότηση που έχει αποσπάσει η Ελλάδα ανέρχεται σε 8,9 εκ. ευρώ, τοποθετώντας την σε 8η θέση στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 100 ερωτήματα και υποστήριξε με επιτυχία την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης για FET-OPEN, ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά προγράμματα με ποσοστό επιτυχίας 1.5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και στην προκήρυξη FET-High Performance Computing, όπου η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται σε 5 έργα. 

Οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζουν την κινητικότητα των ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την προσέλκυση ή τον επαναπατρισμό των καλύτερων ερευνητών από άλλες χώρες στην Ευρώπη. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας.

Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία σχετίζεται άμεσα με την αγορά και τη δημιουργία νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο των προκηρύξεων 2014 και 2015 έχουν δοθεί 81 ευρωπαϊκές και 5 διεθνείς υποτροφίες σε Έλληνες ερευνητές. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ερευνητών επιλέγουν ως χώρες φιλοξενίας το Ηνωμένο Βασίλειο (με 25 υποτροφίες), την Ελλάδα (11 υποτροφίες) και την Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία (με 6 υποτροφίες αντίστοιχα). Όσον αφορά τις διεθνείς υποτροφίες, η χώρα προορισμού (outgoing phase) για τους Έλληνες που χρηματοδοτήθηκαν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (συνολικά 5 υποτροφίες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 250 ερωτήματα και υποστήριξε με επιτυχία την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης για τις ατομικές υποτροφίες του έτους 2015 (H2020-MSCA-IF-2015). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση του καθ. κου Κούτσια, ομιλητή της ημερίδας, η οποία έλαβε υψηλή βαθμολογία στο panel του περιβάλλοντος και πρόκειται να φιλοξενηθεί από φορέα στην Ελβετία.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/el/event-registration

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του, υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης