Βραδιά Ερευνητή 2015 "Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον"

Οι ερευνητές μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό.

Για 10η χρονιά διοργανώνεται φέτος η Βραδιά του Ερευνητή, μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Ρόδο, Πύλο και Ηράκλειο, στις 25 Σεπτεμβρίου.  

Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, στις 25 Σεπτεμβρίου, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα και εργαστήρια, διαγωνισμούς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η επιστήμη γιορτάζει και οι ερευνητές σας καλούν το κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο τους, αλλά και τη σημαντική τους προσφορά, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Έξι μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν της κεντρικής, για την καλύτερη γνωριμία του κόσμου με τους στόχους και τους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση:

Το Αστεροσκοπείο ανοίγει τις πόρτες του στο Θησείο στις 5/9, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στις 11/9, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στις 18/9, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» διοργανώνει ένα Σαββατοκύριακο αθλοπαιδιών και εκδηλώσεων στις 19 & 20/9 και το Ινστιτούτο Παστέρ στις 24/9. Στη Ρόδο και το Ηράκλειο, τα ενυδρεία του ΕΛΚΕΘΕ θα περιμένουν τους φίλους τους στις 18/9.

Pre­event στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ειδικότερα, την 11η Σεπτεμβρίου 2015, οι ερευνητές του ΕΙΕ και οι συνεργάτες τους με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό «μιλούν» για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Στόχος της συμμετοχής του ΕΙΕ είναι η ανάδειξη της συνύπαρξης των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Ως το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας που διεξάγει έρευνα αιχμής καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα των επιστημών, το ΕΙΕ θα προβάλει πώς οι ερευνητές του μπορούν να δώσουν ένα ή περισσότερα "χρώματα" στην έρευνά τους ανάλογα με το αν προέρχονται από τις θετικές ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, περιγράφοντας τι ερευνούν, τι περιλαμβάνει το επάγγελμα του ερευνητή, πώς η έρευνα συνδέεται με την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα Βραδιά του Ερευνητή 2015.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βραδιά του Ερευνητή 2015