Το πλαίσιο που διέπει τα Αποθετήρια Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

20.07.2018

Η εργασία αυτή συγκρίνει την ελληνική πρακτική σχετικά με την ανοικτή πρόσβαση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το άρθρο χωρίζεται σε τρία μέρη:

Το πρώτο μέρος εστιάζει στην ελληνική νομοθεσία, αναλύεται το ελληνικό καθεστώς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και διάδοσης των πληροφοριών και διερευνάται ο τρόπος και η απαραίτητη διαδικασία για τη θέσπιση ενός καταστατικού ανοικτής πρόσβασης στην Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος αφορά τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές οδηγίες και την υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου εξετάζει διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από έλληνες μελετητές, που ανέλυσαν την κατάσταση και την εξέλιξη των ελληνικών Αποθετηρίων Ανοικτής Πρόσβασης.

Η ανοιχτή πρόσβαση είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή της οικονομίας που βασίζεται στη γνώση. Η πληροφορία και τα δεδομένα είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πρέπει να είναι τόσο ανοικτά όσο επιτρέπει η σχετική δικαιοσύνη και νομοθεσία.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο με στοιχεία:

Nikos Koutras, The Governance Framework of Open Access Repositories in Greece, 16 Seattle J. Soc. Just. 253
(2017)

προέρχεται από την ψηφιακή πηγή HeinOnline (https://heinonline.org/HOL/Welcome), στην οποία η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή. Το σύνολο των πηγών της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε το πλήρες κείμενο του συγκεκριμένου άρθρου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Χρηστών στο helpdesk@ekt.gr