Tech for Better Cancer Care: Οι ψηφιακές εφαρμογές για την καταπολέμηση του καρκίνου στο επίκεντρο εκδήλωσης Κ3 και ΕΚΤ

Η εκδήλωση του Κέντρου Καθοδηγήσης Καρκινοπαθών-Κ3 και του ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σταθμού Μετρό Συντάγματος και φιλοξένησε επίτιμους ομιλητές, εθελοντές, επιστήμονες αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες.

Εκδήλωση ενημέρωσης για τα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά του καρκίνου, με τίτλο «Tech for Better Cancer Care», πραγματοποιήσαν το Κ3 - Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη, την Τρίτη 28 Απριλίου 2025 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σταθμού Μετρό Συντάγματος.

Η εκδήλωση, η οποία ήταν ολοήμερη και αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, φιλοξένησε επίτιμους ομιλητές, εθελοντές, επιστήμονες αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες. Στόχος της ήταν η ενημέρωση και η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, των φροντιστών και των οικογενειών τους. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν ψηφιακές λύσεις για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, όπως το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, το Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα και η εφαρμογή MyHealthApp, ενώ συζητήθηκαν στρατηγικές για την ψηφιακή εγγραμματοσύνη των ασθενών και την ενίσχυση της επικοινωνίας με τους ιατρούς.

Δόθηκε επίσης έμφαση στην ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ασθενών, στην πρόληψη του καρκίνου και στη σημασία της ψηφιακής υγείας στις μέρες μας. Συμμετείχαν ομιλητές από κορυφαίους οργανισμούς, όπως το Υπουργείο Υγείας, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ – ΗΔΙΚΑ Α.Ε., την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – ΕΟΠΕ, την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και Κοινωνικοί Ψυχολόγοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε πλήθος ενημερωτικών δράσεων και εργαστηρίων με κεντρικό άξονα τις ψηφιακές εφαρμογές όπως:

  • Παρουσίαση Ψηφιακών Εργαλείων στην υγεία: οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να βοηθηθούν από μέλη των Κάπα3 και ΕΚΤ και να λύσουν απορίες αναφορικά με τα ψηφιακά εργαλεία. Ενημερώθηκαν για την άυλη συνταγογράφηση, καθώς και για τη δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού πρόληψης μέσω ψηφιακών εργαλείων.
  • Χρήση της τηλε-φροντίδας από τη νοσηλευτική: αναφέρθηκε η πιλοτική εφαρμογή της ιδέας, καθώς και τα πλεονεκτήματα που θα έχουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές.
  • Χρήση ψηφιακών εργαλείων στην καταγραφή αιτημάτων ασθενών με καρκίνο: παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση περιστατικών από το Κάπα3.
  • Ψηφιακές εφαρμογές για ογκολογικούς ασθενείς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  • Διατροφή και Καρκίνος – Ψηφιακές Συμπλεύσεις.
  • Επίδειξη εξατομικευμένης προσέγγισης από την CareAcross.
  • Η Υγεία και η Πόλη: αναδείχθηκε η σημασία των ψηφιακών εργαλείων στην πρόληψη και τη δημιουργία συμπεριληπτικού περιβάλλοντος φροντίδας για τους δημότες.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία σημαντική δράση με επίκεντρο την καινοτομία, τη γνώση και την ενσυναίσθηση, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη για υπηρεσίες εστιασμένες στον συνάνθρωπο που νοσεί, για δράσεις και ενέργειες συμμετοχικότητας, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται με βήματα σταθερά και ξεκάθαρα. Επιπλέον, η καταγραφή αναγκών, η εκπαίδευση, η επένδυση σε μια αλλαγή κουλτούρας και δέσμευσης αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο επιτυχίας και αποτελεσματικότητας σε μια ψηφιακή εποχή προσανατολισμένη στον Άνθρωπο.

Η εκδήλωση «Tech for Better Cancer Care» ανέδειξε, επίσης, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία όλων των φορέων και οργανισμών, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών και την προώθηση της πρόληψης. Σημαντική ήταν η συμβολή εθελοντών από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από τα Τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ενημέρωση και την υποστήριξη των παρευρισκόμενων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής στην Ελλάδα HANDS UP, το οποίο προσέφερε υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε όλους τους ασθενείς και φροντιστές. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά των ΑΜΚΕ WinCancer και Soundis.gr που μέσω του podcast τους έθεσαν καίριες ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους, ώστε να καταγραφεί η εκδήλωση και οι απόψεις των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από κορυφαίους φορείς και οργανισμούς, που αναγνωρίζουν τη σημασία της ψηφιοποίησης για τον καρκίνο και την υγειονομική φροντίδα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΟΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», την ΑΜΚΕ WinCancer με το Soundis.gr, τη ΣΤΑΣΥ και τη Roche Hellas. Τέλεσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΟΚ, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, της ΕΟΠΕ, της ΕΣΝΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη & στο επιχειρηματικό οικοσύστημα

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΗΝΝ3.0, Ideal-ist, NCP4Industry και MSCA-NET) και έχει τον συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ECHoS για τη δημιουργία εθνικών κόμβων για την αποστολή για τον καρκίνο και COHES.io για τη στρατηγική διασύνδεση περιφερειών υγείας μέσω της ανοικτής καινοτομίας).

Επίσης, το ΕΚΤ είναι συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network. Ως μέλος του Smart Attica, ενός εκ των ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα DEP4all.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Κ3