Η χαρτογράφηση διοικητικών δεδομένων υψηλής αξίας στο επίκεντρο εκδήλωσης ΕΚΤ και ΕΕΛΛΑΚ

Στόχος των σχετικών δράσεων του ΕΚΤ, η επαναχρησιμοποίηση των διοικητικών δεδομένων ως ανοικτά δημόσια δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ  για τη χαρτογράφηση διοικητικών δεδομένων υψηλής αξίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023. Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση ήταν: οι μέθοδοι και τα εργαλεία για την αξιολόγηση της αξίας των δεδομένων, ο τρόπος διαμόρφωσης στρατηγικής δεδομένων, αλλά και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΕΚΤ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ έχει προχωρήσει σε πιλοτική χαρτογράφηση επιλεγμένων διοικητικών δεδομένων με υψηλή αξία, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν από το ΕΚΤ στην υποδομή του ή/και να επαναχρησιμοποιηθούν ως ανοικτά δημόσια δεδομένα.

H δημοσίευση συνόλων διοικητικών δεδομένων υψηλής αξίας από τη δημόσια διοίκηση έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την ΕΕ μέσα από την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής της Ένωσης για το άνοιγμα και τη δημοσίευση τέτοιων συνόλων δεδομένων. Προκειμένου οι εκδότες αυτών των δεδομένων να μπορούν να θέσουν προτεραιότητες με βάση την προσδοκώμενη αξία των δεδομένων, είναι σημαντικό να καθιερωθεί μια κοινή μέθοδος χαρτογράφησης των δεδομένων που μπορούν να θεωρηθούν ως σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας.

Στην εκδήλωση για τα διοικητικά δεδομένα υψηλής αξίας συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ, ο οποίος παρουσίασε το θέμα "Δεδομένα & Ανοιχτότητα", καθώς και η Νίνα Γιαλλούση, Data Products Developer Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ, η οποία μίλησε για Εργαλεία και Τεχνικές Καταγραφής και Αξιολόγησης Συνόλων Δεδομένων.

Κατά την τοποθέτησή της, στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει το ΕΚΤ ως στρατηγικός φορέας διακυβέρνησης δημόσιων δεδομένων υψηλής αξίας στον χώρο της Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Οι δράσεις αυτές έρχονται να επεκτείνουν τον θεσμικό του ρόλο ως Εθνική Αρχή και μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ανέλαβε τη δημιουργία μεθοδολογίας χαρτογράφησης διοικητικών δεδομένων, αξιοποιώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με βάση την προσδοκώμενη αξία τους από τη σκοπιά των εκδοτών και των επαναχρηστών.

Αξιοποιώντας ανάλογες μελέτες δημιουργήθηκε το εργαλείο «Φύλλο Περιγραφής Συνόλου Δεδομένων Υψηλής Αξίας» που αποσκοπεί στην χρήση του από οργανισμούς του εγχωρίου οικοσυστήματος για την ανίχνευση συνόλων δεδομένων ενδεχόμενης υψηλής αξίας. Εκτός των άλλων, το εργαλείο εξετάζει την ετοιμότητα του οργανισμού που το αξιοποιεί για τις πρακτικές διαχείρισης και διαμοιρασμού των δεδομένων, καθώς και την ικανότητά του να αναπτύσσει στρατηγική αξιοποίησης των δεδομένων για την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων.

Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ προχώρησε σε πιλοτική δοκιμή του παραπάνω εργαλείου μέσω διενέργειας εργαστηρίων πρακτικής εφαρμογής του, διά ζώσης, στον χώρο του ΕΚΤ σε συνεργασία με αρμόδια στελέχη του φορέα. Το εργαλείο αυτό προτείνεται ως σημείο εφόρμησης για μελλοντική χρήση του από το ίδιο το ΕΚΤ, μέσα από τη λειτουργία διαχείρισης πολλαπλών οργανισμών, και έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο το ΕΚΤ ως ιδανικό χρήστη μέσα από την ιδιότητά του ως στρατηγική αρχή διακυβέρνησης δεδομένων, που αναμφίβολα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση δεδομένων που δημοσιοποιούνται από άλλους φορείς, ενδεχομένως και μετά από προεπεξεργασία από το ίδιο το ΕΚΤ.

Η ολοκλήρωση της σύμπραξης του ΕΚΤ με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ έγινε με τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της δημόσιας εκδήλωσης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά η προτεινόμενη μεθοδολογία, το ερωτηματολόγιο των οργανισμών, το φύλλο περιγραφής δεδομένων, ενδεικτικά γραφήματα, καθώς και βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την πιλοτική χρήση του εργαλείου.

Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνεργασίας πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για περαιτέρω αξιοποίησή τους από το ΕΚΤ, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του στρατηγικού του ρόλου ως αρχή διακυβέρνησης ανοικτών δεδομένων στο οικοσύστημα ΕΤΑΚ.

Η εκδηλώση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού δημόσιας στατιστικής πληροφόρησης του ΕΚΤ - Ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες δεδομένων για τεκμηριωμένες δημόσιες πολιτικές" που υλοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα" (ΕΣΠΑ 2014-2020), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.