O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο ΕΚΤ

Η Διακυβέρνηση Δημόσιων Δεδομένων και η υποστήριξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον πυρήνα της θεσμικής δραστηριότητας του ΕΚΤ
04.08.2023

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) επισκέφθηκαν την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ Αργύρης Περουλάκης και η Διευθύντρια Εύη Σαχίνη, και ακολούθησε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι υπηρεσίες του οργανισμού, που καλύπτουν όλο το εύρος παραγωγής και διάχυσης της γνώσης, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός αναφέρθηκαν στο όραμα και τις νέες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο του ΕΚΤ στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων, τα οποία ενδυναμώνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διακυβέρνηση δημόσιων δεδομένων.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με στελέχη του οργανισμού τα οποία παρουσίασαν τους τομείς εξειδίκευσης τους και το έργο που επιτελείται για την οργάνωση και διάχυση έγκριτης πληροφορίας σε όλο τον κύκλο ζωής της, και την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών δεδομένων για τον σχεδιασμό, την τεκμηρίωση και την αποτίμηση δημόσιων πολιτικών.

Ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε χαρακτηριστικά, «Συλλέγουμε πάρα πολλά δεδομένα, τα οποία πρέπει να φροντίσουμε να αρχειοθετούμε και τεκμηριώνουμε, και να τα οργανώνουμε όπως πρέπει, καθώς είναι σημαντικό να γίνουν επίσημη πληροφορία για τη δημόσια διοίκηση. Είμαστε σε φάση ωριμότητας έργων, μεταξύ των οποίων και η πύλη ενιαίων δεδομένων δημοσίου». Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης επισήμανε ότι, «Στο υπουργείο θέλουμε να έχουμε έγκριτα και τεκμηριωμένα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να τα αναλύσουμε και με βάση αυτά να μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ευχαρίστησαν τη Διοίκηση και το προσωπικό του ΕΚΤ για το έργο που επιτελεί ο οργανισμός και τόνισαν ότι θα ενισχυθεί με δράσεις που υλοποιούν τη στρατηγική του υπουργείου.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατέχει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση δημόσιων δεδομένων μέσω της συλλογής, συσσώρευσης, τεκμηρίωσης, ασφαλούς διαφύλαξης και διάχυσης της γνώσης και των δεδομένων που παράγει το Ελληνικό Σύστημα Καινοτομίας. Είναι Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για Ευρωπαϊκές και Εθνικές Στατιστικές για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Καινοτομία και Ψηφιακό Μετασχηματισμό, και λειτουργεί ως ο Εκτελεστικός Μηχανισμός για τη μέτρηση της επίδρασης και της απήχησης των ψηφιακών υπηρεσιών της πύλης gov.gr. Το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τους φορείς άσκησης πολιτικής και το ευρύ κοινό.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΚΤ