Οι νέες προκηρύξεις για Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες των Δράσεων MSCA σε εκδήλωση από ΕΚΤ, ΙδΕΚ και ΕΚΕΤΑ

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις νέες προκηρύξεις της Δράσης για Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες του Προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Οι νέες προκηρύξεις της Δράσης Postdoctoral Fellowships (Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες) των Marie Skłodowska-Curie Actions στον Ορίζοντα Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής Ημερίδας Ενημέρωσης, που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (EREA).

Την ημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 300 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών οργανισμών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Δρ. Άννα Ρόζενμπεργκ, Εθνικής Εκπροσώπου και Εμπειρογνώμονα MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, η οποία επισήμανε τη συμβολή των Δράσεων, και ειδικότερα της Δράσης Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας της Ελλάδας.

Έπειτα ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας, Δρ Θεόδωρος Στάικος, Research Programme Administrator & Call Coordinator για τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες, πήρε τον λόγο για μια εκτενή παρουσίαση της Δράσης για τη διετία 2023 -2024. Παρουσίασε την επικείμενη προκήρυξη, ανέλυσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια υποβολής προτάσεων, τις κατηγορίες χρηματοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας, τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα Εργασίας, ενώ επισήμανε τα χαρακτηριστικά κριτήρια για την επιτυχή συγγραφή προτάσεων. Ο Δρ Θ. Στάικος απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν ειδικά για τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν συμβουλές και λεπτομέρειες που αφορούν τη σωστή συγγραφή προτάσεων, από την αξιολογήτρια Δρ Μαρία Παππά, Αναπληρώτρια Καθηγήτριας Εντομολογίας και Ακαρεολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης. Η M. Παππά παρουσίασε τα συστατικά στοιχεία μιας επιτυχημένης πρότασης, τα κριτήρια αξιολόγησης και επισήμανε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι πριν και κατά τη διάρκεια της συγγραφής μιας πρότασης, αλλά και κατά τη διαδικασία υποβολής μιας πρότασης.

Έπειτα πήραν τον λόγο οι ωφελούμενοι υπότροφοι Δρ Ρόνις Μαξιμίδης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο Δρ Στυλιανός Σπαθαριώτης, από την YS Cypriot Catalysts Ltd., αλλά και ο Kαθηγητής Γιώργος Μαρνέλλος, από τη θέση του εποπτεύοντος υπότροφο MSCA, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσιάσαν καλές πρακτικές για την υποβολή προτάσεων και τη δική τους εμπειρία από τη διαδικασία, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ πρακτικές συμβουλές στους υποψήφιους για επιτυχημένη αξιολόγηση στη Δράση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) παρουσίασε η Δρ Μαρία Κλάπα, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Εκπρόσωπος και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης Διακρίσεων των Ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων. Το σχέδιο δράσης Ισότητας ειναι απαραίτητο για όλους τους οργανισμούς που υποβάλουν προτάσεις για να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, επισήμανε η Δρ Μ. Κλάπα. Συνεπώς, κατέληξε στην ομιλία της, η διάσταση του φύλου θα πρέπει να αποτυπώνεται και να τεκμηριώνεται επαρκώς σε κάθε πρόταση που υποβάλλεται σε πρόσκληση της Δράσης Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες.

Τον λόγο πήραν, έπειτα, τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τις Δράσεις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη. Η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη από το ΕΚΤ και ο Δρ Ιωάννης Θεοδώρου από το ΙδΕΚ παρουσίασαν τις δράσεις των οργανισμών τους προς την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα και το οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας και της Κύπρου αντίστοιχα, ενώ ο Δημήτριος Σανόπουλος, Υπεύθυνος Δικτύου EURAXESS Greece στο ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε τη δραστηριότητα του Δικτύου και τις κύριες υπηρεσίες του ΕΚΕΤΑ προς τους ερευνητές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να καταθέτει ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν μετά το τέλος των παρουσιάσεων.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις MSCA, τις υποτροφίες που έχουν λάβει, την πρόθεσή τους να υποβάλουν πρόταση στη Δράση Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες, κ.ά.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΕΚΤ και ο Δρ Άγγελος Ντάντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΙδΕΚ.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και Henry Scott (hscott@ekt.gr).

Το βίντεο της εκδήλωσης

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. ευρώ (2021-2027), επιδιώκουν να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό στόχο για μια ισχυρή, ανθεκτική, ευέλικτη και δημιουργική βάση ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων, και θα είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καινοτομεί. Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή διδακτορικά δίκτυα.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Health (ΗΝΝ3.0), για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, (Ideal-ist), για το Industry (NCP4Industry) και για το MSCA (MSCA-NET).

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων. 

Το EKETA

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), μετά από επίσημο ορισμό στελεχών του από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)  λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) για τις δράσεις Marie Sklodowska-Curie στο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη.

Οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie παρέχουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες ή έμπειρους ερευνητές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή εταιρείες. Στον πυρήνα των δράσεων Marie Sklodowska-Curie βρίσκεται η κινητικότητα των ερευνητών, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους αποκτώντας νέες δεξιότητες ή εντρυφώντας σε τομείς χρήσιμους για τη σταδιοδρομία τους.

Το ΕΚΕΤΑ πρωτοστατεί σε θέματα ανθρωπίνων πόρων στην έρευνα. Από το 2004, συντονίζει το ελληνικό δίκτυο EURAXESS, δίκτυο για παροχή εξατομικευμένης βοήθειας στους μετακινούμενους ερευνητές, ενώ υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ερευνητικός οργανισμός που αναγνωρίσθηκε από την Ε.Ε. (2012) ότι σέβεται τις αρχές της “Χάρτας του Ερευνητή και του Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών”. Έχει μεγάλη πείρα στις Δράσεις Marie Sklodowska-Curie, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από τις αρχές του 7ου Προγράμματος Πλαισίου ως Εθνικό Σημείο Επαφής των συγκεκριμένων δράσεων.

Στο ΕΚΕΤΑ θα λειτουργούν για την περίοδο του Ορίζοντα Ευρώπη δύο Εθνικά Σημεία Επαφής. Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί οργανισμοί και εταιρείες μπορούν να απευθύνονται σε αυτά για:

  • Πληροφόρηση σχετικά με τις Marie Sklodowska-Curie Actions.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη κατά τη σύνταξη προτάσεων Marie Sklodowska-Curie Actions.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη κατά την υλοποίηση έργων Marie Sklodowska-Curie Actions.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Ελλάδα:

ΕΚΤ Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (e-mail: amegremi@ekt.gr , τηλ. 2102204993), Henry Scott (e-mail: hscott@ekt.gr, τηλ. 2102204918)

ΕΚΕΤΑ Δρ Ευαγγελία Περπερή (email: eperperi@certh.gr, τηλ.: 2310 498126), Δημήτριος Σανόπουλος (email: sanopoul@certh.gr , τηλ.: 2310464160 (εσωτ. 143)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Κύπρο:

ΙΔΕΚ Δρ Ιωάννης Θεοδώρου, (e-mail: itheodorou@research.org.cy, τηλ: 22205038), Δρ Άγγελος Ντάντος, (e-mail: antantos@research.org.cy, τηλ. 22205033), Μυρτώ Αναστασιάδου (e-mail: manastassiadou@research.org.cy, τηλ: 22 205069)

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ