Οι Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie στο επίκεντρο εκδήλωσης ΕΚΤ και ΙδΕΚ

Η εκδήλωση αφορούσε τη Δράση Postdoctoral Fellowships των MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη και επικεντρώθηκε στις προκηρύξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Με τη συμμετοχή 600 ερευνητών από όλα τα επιστημονικά πεδία και σε διαφορετικά στάδια σπουδών ή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση "Marie Skłodowska-Curie Actions: Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες 2022", που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, την Τρίτη 12 Απριλίου 2022.

H εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ρόλων του ΕΚΤ και του ΙδΕΚ ως Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη, καθώς και της πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιείται από το ΕΚΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (European Research Executive Agency - REA).

Η εκδήλωση αφορούσε τη Δράση Postdoctoral Fellowships του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης, ανοικτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες μετακινούνται σε έναν νέο οργανισμό σε μια διαφορετική χώρα, αποκτώντας πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες, εργαζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις γνώσεις και εμπειρίες τους στον νέο οργανισμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Δρ Νένα Μάλλιου (Προϊσταμένη Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ, ΕΚΤ), η οποίο αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα του προγράμματος MSCA στην έρευνα και την αριστεία στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο ‘Ερευνάς και Καινοτομίας, αλλά και στις υπηρεσίες του ΕΚΤ προς τους νέους ερευνητές.

Ο Δρ Θεόδωρος Στάικος, Research Programme Administrator από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA), ανέλυσε τη Δράση των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών του MSCA, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες και τα νέα στοιχεία που εισάγονται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην προκήρυξη του 2022, καθώς και τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση υποτροφιών. Επίσης, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην 1η προκήρυξη της Δράσης Postdoctoral Fellowships, ενώ παρέθεσε σημαντικές συμβουλές σε όσους επιθυμούν να υποβάλλουν πρόταση στην επόμενη προκήρυξη. 

Στη συνέχεια, η Δρ Άννα Ρόζενμπεργκ, Εμπειρογνώμονας MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή της Ελλάδας διαχρονικά στις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, σε στοχευμένες ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή των οργανισμών της Ελλάδος, αλλά και σε λοιπές εθνικές δράσεις που συνδυαστικά μπορούν να ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα.

Τα στάδια και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη συγγραφή τους, παρέθεσε ο Δρ Γεώργιος Μπαλάσης, αξιολογητής της προκήρυξης MSCA-2021-PF και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών). Υπογραμμίστηκε η σημασία του κοινωνικού, οικονομικού και επιστημονικού αντίκτυπου της υποβληθείσας πρότασης.

Τη δική τους διαδρομή στον κόσμο της έρευνας κατέθεσαν, στη συνέχεια, υπότροφοι της προκήρυξης MSCA-2021-PF, η  Δρ Ανθή Αποστολοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και ο Δρ Χριστόφορος Παντελή, Imperial College London. Οι δύο ομιλητές παρέθεσαν σημαντικές εμπειρικές συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης στην επόμενη προκήρυξη της Δράσης MSCA-Postdoctoral Fellowships του Ορίζοντα Ευρώπη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη. Η Δρ Cristina Pascual από το ΕΚΤ παρουσίασε συνολικά τις δράσεις του οργανισμού για τη στήριξη της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ τόνισε ότι το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τις δράσεις MSCA, αλλά και μέσω του κεντρικού του ρόλου σε εμβληματικά έργα και πρωτοβουλίες, όπως το ΕΙΤ Health και οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, θα συνεχίσει να παρέχει συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους νέους ερευνητές.

Ο Δρ Ιωάννης Θεοδώρου παρουσίασε το ΙδΕΚ, τον αρμόδιο εθνικό φορέα για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στο εύρος των υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχουν σε φορείς, οργανισμούς και ερευνητές, καθώς και τα αξιόλογα στατιστικά στοιχεία της κυπριακής συμμετοχής στο προηγούμενο πρόγραμμα-πλαίσιο Ορίζοντας 2020.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το κοινό είχε τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν μετά το τέλος κάθε ενότητας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το επίπεδο σπουδών, την εξοικείωσή τους με τις Δράσεις MSCA, καθώς και την πρόθεσή τους για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στη Δράση MSCA-Postdoctoral Fellowships στο Ορίζοντας Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμα εδώ, ενώ ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης βρίσκεται στο κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ Χριστίνα Πασκουάλ και τη Δρ Νάνσυ Μεγρέμη , Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, ΕΚΤ στο msca-net@ektgr.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA)

Οι Δράσεις MSCA στηρίζουν ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ενισχύουν τους οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας, υποστηρίζοντας άριστα διδακτορικά, μεταδιδακτορικά προγράμματα και συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας την παγκόσμια ελκυστικότητα και προβολή τους και προωθώντας τη συνεργασία πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», έχουν υποστηριχθεί από τις MSCA πάνω από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή δίκτυα για εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών.

Η Δράση MSCA Postdoctoral Fellowships είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης ανοιχτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες μετακινούνται σε ένα νέο οργανισμό σε μια διαφορετική χώρα, αποκτώντας πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες εργαζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις γνώσεις και εμπειρίες τους στον νέο οργανισμό.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ