Διαδικτυακή εκδήλωση για τις Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες στο πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions

Απευθύνεται σε ερευνητές όλων των βαθμίδων, από όλα τα επιστημονικά πεδία, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις και όλους τους δρώντες του συστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα: "Marie Skłodowska-Curie Actions: Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες 2022", την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 (10:30-13:00).

H εκδήλωση θα εστιάσει στη Δράση Postdoctoral Fellowships (Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες) των δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions (ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη) και διοργανώνεται στο πλαίσιο των ρόλων του ΕΚΤ και του ΙδΕΚ ως Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη, καθώς και της πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιείται από το ΕΚΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (European Research Executive Agency - EREA).

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές όλων των βαθμίδων, από όλα τα επιστημονικά πεδία, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις και όλους τους δρώντες του συστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δεύτερη προκήρυξη της Δράσης Postdoctoral Fellowships που θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2022 και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, o Δρ Θεόδωρος Στάικος, Research Programme Administrator στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, θα αναλύσει τη Δράση των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες και τα νέα στοιχεία που εισάγονται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην προκήρυξη του 2022, καθώς και τη διαδικασία και τους κανόνες συμμετοχής.

Επίσης, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι και οι Εμπειρογνώμονες για τις δράσεις MSCA θα τοποθετηθούν σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής και τα αποτελέσματα της πρώτης προκήρυξης. Χρήσιμες συμβουλές για τη συγγραφή προτάσεων θα παρουσιαστούν από έναν αξιολογητή της προηγούμενης πρόσκλησης καθώς και από υπότροφους της πρώτης προκήρυξης της δράσης MSCA-Postodoctoral Fellowships (HE-MSCA-PF-2021). Τέλος, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δυνητικούς συμμετέχοντες από τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στην ελληνική γλώσσα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα MSCA του Ορίζοντα Ευρώπη: στην Ελλάδα (ΕΚΤ), Δρ Χριστίνα Πασκουάλ (cpascual@ekt.gr), και στην Κύπρο (ΙδΕΚ), Δρ Άγγελο Ντάντο (antantos@research.org.cy) και Δρ Ιωάννη Θεοδώρου (itheodorou@research.org.cy).

Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA)

Οι Δράσεις MSCA στηρίζουν ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ενισχύουν τους οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας, υποστηρίζοντας άριστα διδακτορικά, μεταδιδακτορικά προγράμματα και συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας την παγκόσμια ελκυστικότητα και προβολή τους και προωθώντας τη συνεργασία πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», έχουν υποστηριχθεί από τις MSCA πάνω από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή δίκτυα για εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών.

Η Δράση MSCA Postdoctoral Fellowships είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης ανοιχτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες μετακινούνται σε ένα νέο οργανισμό σε μια διαφορετική χώρα, αποκτώντας πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες εργαζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις γνώσεις και εμπειρίες τους στον νέο οργανισμό.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ΙδΕΚ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή