Διαγωνισμός Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα

Άνοιξε η πλατφόρμα digitalawards.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στα Bραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του Δημοσίου ή δημόσιοι υπάλληλοι & λειτουργοί μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Με σύνθημα «Μετασχηματιζόμαστε ψηφιακά, αλλάζουμε την Ελλάδα» το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζει τον θεσμό των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης "Digital Awards" για τον δημόσιο τομέα. Ο Διαγωνισμός, ο οποίος θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που με τις ενέργειες και τις ιδέες τους έχουν συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και στη βελτίωση της παροχής δημoσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν φορείς του Δημοσίου και δημόσιοι υπάλληλοι & λειτουργοί, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ή εφαρμόσει, είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, καινοτόμες εφαρμογές, αφ’ ενός μεν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και αφ’ ετέρου για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης απευθύνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους & λειτουργούς με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται σε οποιοδήποτε φορέα του Δημοσίου, των ΟΤΑ Α' & Β' βαθμού, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα κριτήρια συμμετοχής.

Θεματικές και Κατηγορίες Βραβείων

Τα βραβεία ψηφιακής διακυβέρνησης επιμερίζονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη, στην οποία βραβεύονται εφαρμοσμένες ή υπό σχεδιασμό ιδέες για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης της αυτοδιοίκησης ή της δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένων και του τομέα προστασίας του πολίτη και εν γένει ασφάλειας των πολιτών,
  • Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα, στην οποία βραβεύονται εφαρμοσμένες ή υπό σχεδιασμό ιδέες για την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την ναυτιλία, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την προστασία του καταναλωτή, τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική και εν γένει ιδέες που σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας προς επιχειρήσεις,
  • Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις, στην οποία βραβεύονται εφαρμοσμένες ή υπό σχεδιασμό ιδέες για την υγεία, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των ευπαθών ομάδων, την οικογενειακή ή δημογραφική πολιτική, την ισότητα των φύλων και εν γένει ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας της δημόσιας υγείας,
  • Παιδεία και Πολιτισμός, στην οποία βραβεύονται εφαρμοσμένες ή υπό σχεδιασμό ιδέες στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και
  • Ασφάλεια Πολίτη, στην οποία βραβεύονται εφαρμοσμένες ή υπό σχεδιασμό ιδέες  που προάγουν ή και ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη.

Κάθε κατηγορία επιμερίζεται στις εξής δύο υποκατηγορίες: (α) Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας, στην οποία βραβεύονται οι ιδέες που βρίσκονται είτε σε παραγωγική, είτε σε δοκιμαστική λειτουργία για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων και (β) Καλύτερης Νέας Ιδέας, στην οποία βραβεύονται οι ιδέες που βρίσκονται σε στάδιο σύλληψης ή πειραματικό στάδιο, αλλά δεν έχουν τεθεί ακόμα σε παραγωγική ή δοκιμαστική λειτουργία. Ειδικά για την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει παγκοσμίως δημιουργήσει η COVID -19, τα βραβεία θα αφορούν ιδέες και προτάσεις των ετών 2020 και 2021.

Βραβεία & Διακρίσεις

Σε κάθε κατηγορία βραβεύονται οι δύο πρώτες εφαρμοσμένες και νέες ιδέες, με τους νικητές να λαμβάνουν ανάλογο χρηματικό έπαθλο.

Πέρα από τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάθε χρόνο απονέμονται και δύο ειδικές τιμητικές διακρίσεις: (α) Ειδική Τιμητική Διάκριση Ψηφιακού Μετασχηματισμού Δημοσίου Υπαλλήλου ή Λειτουργού, με εξαιρετικά σημαντική προσφορά στα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και (β) Ειδική Τιμητική Διάκριση Ιδιώτη, στην οποία βραβεύονται ιδέες ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες ή έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης για να αναπτύξουν εφαρμογές με επιτυχία.

Διαδικασία και Χρονοδιάγραμμα

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας digitalawards.gov.gr. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://digitalawards.gov.gr/apply.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ανακοίνωσε την παράταση υποβολής προτάσεων (αρχικά η καταληκτική ημ/νία υποβολής ήταν 15/02/22) στον Διαγωνισμό των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της πλατφόρμας digitalawards.gov.gr, μέχρι και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2022 στη 01:00 π.μ. Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, καθώς η υπηρεσία αυθεντικοποίησης μέσω των κωδικών Δημόσιας Διοίκησης δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 έως και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:00, λόγω της αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ανάδειξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαρτίου 2022 και σε μεταγενέστερο χρόνο θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση για τη βράβευση των νικητών.

Σημειώνεται ότι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών συνεπικουρείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση της πλατφόρμας digitalawards.gov.gr για την υποβολή και την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφιοτήτων, παρέχοντας παράλληλα οργανωτική υποστήριξη στον διαγωνισμό.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, EKT