Διαδικτυακή εκδήλωση από ΕΚΤ και ΙδΕΚ για τις δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας του Ορίζοντα Ευρώπη στον τομέα της Υγείας

H εκδήλωση εστιάζει στις δράσεις Pre-Commercial Procurement (PCP) & Public Procurement of Innovative Solutions (PPI) που υποστηρίζουν την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογικών λύσεων δημοσίου συμφέροντος και τη μεταφορά καινοτόμων λύσεων στην αγορά.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas, και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στην Κύπρο, σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα «Ορίζοντας Ευρώπη: Δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στον τομέα της Υγείας» την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 (10:30-13:00). H εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT).

H εκδήλωση εστιάζει στις δράσεις Pre-Commercial Procurement (PCP) & Public Procurement of Innovative Solutions (PPI) που υποστηρίζουν την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογικών λύσεων δημοσίου συμφέροντος και τη μεταφορά καινοτόμων λύσεων στην αγορά, καθώς και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω των συγκεκριμένων δράσεων στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το πώς εφαρμόζονται οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στην πράξη, μέσω παραδειγμάτων από την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και θα επεξηγηθεί ο τρόπος μέσω του οποίου οι δύο αυτές μορφές χρηματοδότησης (PCP & PPI) δρουν ως μηχανισμοί για τη διευκόλυνση της καινοτομίας και της εφαρμογής υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) στον δημόσιο τομέα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέτει απευθείας ερωτήματα προς τους ομιλητές και τις ομιλήτριές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ειδικότερα, καλούνται να συμμετάσχουν: επιχειρήσεις, startups, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, μονάδες υγείας, νοσοκομεία, και γενικότερα φορείς που δρουν στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ομιλητές/τριες θα είναι η Δρ Lieve Bos (Γενική Διεύθυνση CONNECT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο κ. Κωνσταντίνος Τζανετόπουλος (Γενικός Διευθυντής Δημοσίων Συμβάσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο Δρ Ματθαίος Διδάγγελος (Καρδιολόγος, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ) καθώς και ο κ. Ιωάννης Αμαραντίδης (Συντονιστής του έργου PCP INCAREHEART).

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους από τα Εθνικά Σημεία Επαφής της Ελλάδας και της Κύπρου για τον Ορίζοντα Ευρώπη.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα εδώ.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά, με εξαίρεση την ομιλία της Δρ Lieve Bos η οποία θα είναι στα αγγλικά. Η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τον τομέα της Υγείας στον Ορίζοντα Ευρώπη: Δρ Κριστίνα Πασκουάλ (cpascual@ekt.gr) και Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr) από το ΕΚΤ στην Ελλάδα, και Μαρίνο Φωτιάδη (mphotiades@research.org.cy) και Δρ Ιωάννη Θεοδώρου (itheodorou@research.org.cy) από το ΙδΕΚ στην Κύπρο.

Pre-Commercial Procurement (PCP) 

Οι προ-εμπορικές δημόσιες συμβάσεις (Pre-Commercial Procurement - PCP) αποτελούν την κατάλληλη προσέγγιση για την αγορά υπηρεσιών Ε&Α, καθώς επιτρέπουν τον επιμερισμό του κινδύνου (κόστους) και των οφελών (αποτελεσμάτων). Χάρη σε αυτές, οι δημόσιες αρχές πληρώνουν λιγότερο για τις υπηρεσίες Ε&Α και παράλληλα παρέχουν στη βιομηχανία τη δυνατότητα να εφαρμόζει επιτυχημένα αποτελέσματα και σε άλλα έργα.

Στο Πρόγραμμα Εργασίας του Health Cluster υπάρχει σχετικό θέμα (topic) το οποίο αφορά προ-εμπορικές προμήθειες και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Public Procurement of Innovative Solutions (PPI)

Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτόμων λύσεων (Public Procurement of Innovative Solutions -PPI) διευκολύνουν την ευρεία διάδοση καινοτόμων λύσεων στην αγορά. Παρέχουν μια αρκετά μεγάλη ζήτηση ώστε να δώσουν κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει σε ευρεία εμπορευματοποίηση για να φέρει καινοτόμες λύσεις στην αγορά, με την ποιότητα και την τιμή που απαιτούνται για μαζική ανάπτυξη στην αγορά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον δημόσιο τομέα να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες με λύσεις καλύτερης σχέσης ποιότητας/τιμής, και παράλληλα παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης στις εταιρείες.

Στο Πρόγραμμα Εργασίας του Health Cluster υπάρχει σχετικό θέμα το οποίο αφορά σε δημόσιες συμβάσεις καινοτόμων λύσεων και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει διαχρονικά την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς του συστήματος καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τις θεματικές «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) συνοδεύει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι την τελική διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Ο οργανισμός έχει συντονιστικό ρόλο στον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, και παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής για δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ΙδΕΚ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή