Οι νικητές των ελληνικών i-Days 2021

68 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχημάτισαν ομάδες και διαγωνίστηκαν στην παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της Υγείας. Η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στον πανευρωπαϊκό τελικό στις 27 Νοεμβρίου 2021.

Τρεις ημέρες γεμάτες ιδέες, έμπνευση και εκπαίδευση σε ένα άνετο και ευχάριστο διαδικτυακό περιβάλλον, έζησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Ημέρες Καινοτομίας - iDays, που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του δικτύου EIT Health του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, 68 φοιτητές και φοιτήτριες, μοιρασμένοι σε 17 ομάδες, εκπαιδεύτηκαν και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών, ενώ η νικήτρια ομάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην τελική, πανευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία του θεσμού EIT Health i-days, στις 27 Νοεμβρίου 2021.

Το πρώτο βραβείο πήγε στην ομάδα που ανέπτυξε την ιδέα «SouSafe», η οποία παρεμβαίνει σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αυτό των αλλεργιών σε τρόφιμα, προτείνοντας μια εφαρμογή για τους χώρους εστίασης.

1. Χαρτοδιπλωμένου Μαρία-Άννα
2. Κάντζου Ουρανία-Δέσποινα
3. Παναγιωτάρα Δήμητρα-Άννα

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα του «Water Coaster» που ασχολήθηκε με την ελλιπή πρόσληψη νερού από τον οργανισμό και δούλεψε πάνω σε μια ιδέα για μία ειδική συσκευή.

1. Θεοδωρακέα Δάφνη
2. Καρυπίδης Γρηγόρης
3. Παπαδόπουλος Αγαθάγγελος
4. Πλάτωνα Ηλιάνα

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα και την ιδέα «iForget» που επικεντρώθηκε στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις και συγκεκριμένα Alzheimer, προτείνοντας μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά.

1. Βασιλείου Όλγα
2. Κομμάτα Χριστίνα-Παναγιώτα
3. Παπαλεξοπούλου Χρυσούλα-Φωτεινή

Η ομάδα αξιολογητών και ειδικών συμβούλων αποτελούνταν από τους: Γιώργο Μέγα (ΕΚΤ) συντονιστή του EIT Health HUB, Bαρβάρα Βασιλάκη (ΕΚΤ) ως διοργανωτές των ημερών καινοτομίας και τους Άγγελο Αγγελίδη (ΕΚΤ), Νίκο Μανιαδάκη (ΕΚΤ), Θανάση Χαρέμη (ΕΚΤ), Μάριο Ροΐδη (ΕΚΤ), Αθανάσιο Κακαρούντα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γεώργιο Σταμπουλή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Χαράλαμπο Καρανίκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γεώργιο Δαφούλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Νικόλαο Παπαευσταθίου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασιλική Μπρίμπου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασίλη Τσούκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ελένη Μπούμπα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Μαρία Πουρνάρη (iED), Τάσο Βασιλειάδη (iED).

Πρόσθετες υπηρεσίες στοχευμένης καθοδήγησης (mentoring) προσέφεραν η Καθηγήτρια Χριστίνα Ρούση, διδάσκουσα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο Δημήτρης Μουστάκας, σύμβουλος της Aidplex.

Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ