Ημέρες Καινοτομίας 2021 από το ΕΚΤ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπαιδεύονται και διαγωνίζονται στην ανάπτυξη ιδεών για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας.

Για τέταρτη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, διοργανώνουν τις Ημέρες Καινοτομίας (i-Days). Ομάδες φοιτητών εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της υγείας και στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2021, οι Έλληνες φοιτητές θα σχηματίσουν ομάδες, θα μελετήσουν και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία υλοποιείται σε τέσσερα βήματα:

1. Οι φοιτητές εγγράφονται στην πλατφόρμα με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

2. Δημιουργούν ομάδες, επιλέγουν προκλήσεις και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό που τους παρέχεται online.

3. Συνεργάζονται στενά με καθηγητές και ειδικούς συμβούλους για να φέρουν εις πέρας την πρόκληση που έχουν αναλάβει.

4. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις ιδέες τους και διαγωνίζονται μεταξύ τους.

Οι Ημέρες Καινοτομίας 2021 (i-Days 2021) προωθούν την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 4 Οκτωβρίου ως τις 18 Νοεμβρίου 2021 διενεργούνται 29 i-Days σε 34 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή /και με φυσική παρουσία.

Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που συμμετέχουν στις Ημέρες Καινοτομίας, μέσω του Πανεπιστημίου τους (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα), εκπαιδεύονται και διαγωνίζονται στην ανάπτυξη και παρουσίαση ιδεών (design thinking, ideas pitching). Εργάζονται σε πολυεπιστημονικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία που έχουν τεθεί από το EIT Health. Ειδικά στην Ελλάδα, οι φοιτητές θα εργαστούν στα παρακάτω πεδία:

  • Προώθηση της υγιούς διαβίωσης (Fostering Healthier Lives)
  • Φροντίδα στο σπίτι (Bringing Care Home)
  • Μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης (Healthcare Transformation)

Οι ομάδες θα λάβουν στήριξη από περισσότερους από 17 ειδικούς (mentors & facilitators) από το ΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Institute of Entrepreneurship Development: iED  και εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Την τελευταία μέρα, οι ομάδες των φοιτητών θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τυποποιημένα κριτήρια βαθμολόγησης για την απονομή βραβείων στις καλύτερες ομάδες. Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών i-Days θα προσκληθούν έπειτα στον πανευρωπαϊκό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2021, όπου θα συναντηθούν με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια. Οι ομάδες που θα κερδίσουν θα λάβουν πόρους για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Upd: Οι νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ΕΙΤ Health i-Days ανακοινώθηκαν στις 27/11/2021 και είναι οι εξής: 1. “My Care” Universidade de Coimbra, 2. “Lactomere” Consorzio Arca, 3. “FormulaAI” University of Zagreb, 4. “ResusciCoach” Universidad Politécnica de Madrid, 5. “StepUp” Lithuanian University of Health Sciences.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους συμβούλους Καινοτομίας του ΕΚΤ, Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr) συντονιστή του EIT Health HUB και Βαρβάρα Βασιλάκη (vasilaki@ekt.gr) project manager στο EIT Health HUB. Οι ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να απευθύνονται στους καθηγητές Γεώργιο Σταμπουλή (ystambou@econ.uth.gr) και Χάρη Καρανίκα (karanikas@uth.gr).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ, οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στη νέα οικονομία των δεδομένων. Είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT