Οι 10 νικητές του Διαγωνισμού Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας - Elevate Greece ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Οι νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα και με υπηρεσίες από τους επίσημους υποστηρικτές (επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς) του Elevate Greece.

Με την απονομή των βραβείων σε 10 νεοφύεις επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε ο 1ος διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας του Elevate Greece. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απένειμε το πρώτο βραβείο για την «Νεοφυή Επιχείρηση της Χρονιάς» στην startup Orfium για την ανάπτυξη καινοτόμου πλατφόρμας διαχείρισης μουσικής. Η πρωτοβουλία Elevate Greece έχει στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). 

Στον 1ο Διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 250 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece. Οι 10 νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 252.000 €, καθώς και με υπηρεσίες από το σύνολο των Επίσημων Υποστηρικτών του Elevate Greece, ύψους 200.000 €.

Οι 10 νεοφυείς επιχειρήσεις που κέρδισαν τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece” είναι οι εξής:

  • «Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς» (2021) | “Hexacorp Greece / Orfium” (Πλατφόρμα διαχείρισης μουσικής)
  • «Ταχύτερα ανερχόμενη επιχείρηση» | “Hack the Box” (Cyber Security Training)
  • «Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς» | “Gnosis Data Analysis PC” (Βιοεπιστήμες - Εξελιγμένο σύστημα ε[εξεργασίας βιοδεδομένων)
  • «Κοινωνικής Συνεισφοράς» | “ORama VR” (Εφαρμογές Ιατρικών Εκπαιδευτικών Προσομοιώσεων Εικονικής Πραγματικότητας)
  • «Περιβαλλοντικού Αντικτύπου» | “Augmenta Agriculture Technologies” (Αγροτεχνολογία/Αγροδιατροφή - Σύστημα στα αγροτικά μηχανήματα για γεωργία ακριβείας)
  • «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» | “Nannuka” (Αξιολόγηση φροντιστών για οικογένειες)
  • «Επιχειρηματική Ανάπτυξη & Εξωστρέφεια | “Metis Cyberspace Technology” (Παρακολούθηση & Διαχείριση Ναυτιλιακού Στόλου με ευφυή ηλεκτρονικά συστήματα)
  • «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» | “Quanta & Qualia / Magos” (Τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας (XR) με εφαρμογές σε υγεία, τηλερομποτική, εκπαίδευση κ.ά.)
  • «Startup Hero Επίλυση Προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid19» | “Gizelis Robotics ΑΒΕΕ” (Εφαρμογές Ρομποτικής στη Μεταποίηση)
  • «Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα» | “OWIWI” (Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού μέσω Gamification)

Κατά την τελετή απονομής ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως «η στήριξη της καινοτομίας και του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece αποτελούν στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Στόχος είναι η μεταφορά της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία. To Elevate Greece αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν o Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός, κ. Γιάννης Τσακίρης, καθώς και ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, ο οποιος παρουσίασε και ανέλυσε τα πρώτα στατιστικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία που είναι πλέον καταγεγραμμένα για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Έντεκα μήνες μετά τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο 451 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 4.380 εργαζομένους.

Το Elevate Greece αποτελεί πλέον ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και την πρώτη δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους απέναντι στην κρίση της πανδημίας COVID-19.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων πλαισιώνεται από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΤ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θεσμικοί υποστηρικτές, τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας,

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως αρμόδιας Εθνικής Αρχής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, προσκάλεσε πρόσφατα  τις νεοφυείς επιχειρήσεις της πρωτοβουλίας "Elevate Greece" να συμβάλλουν ενεργά στην καθιερωμένη έρευνα για τις δραστηριότητες Ε&Α  στις ελληνικές επιχειρήσεις, την οποία διεξάγει σε ετήσια βάση.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Elevate Greece, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, AΠΕ-ΜΠΕ