Το EIT Jumpstarter 2024 υποστηρίζει τις startups στα πρώτα τους βήματα

Με τη συμβολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων και μιας δημιουργικής κοινότητας με κορυφαία τεχνογνωσία, το πρόγραμμα βοηθάει ομάδες να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και να το επικυρώσουν.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology - EIT) ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα εκπαίδευσης EIT Jumpstarter 2024. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες ιδεών ή/και επιχειρηματίες που θέλουν να μετατρέψουν μία καλή ιδέα σε επιτυχημένη επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το EIT Jumpstarter 2024 απευθύνεται σε επιστημονικές ομάδες, διδακτορικούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της αγροδιατροφής, των πρώτων υλών, της ενέργειας, της αστικής κινητικότητας ή της μεταποίησης.

Με τη συμβολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων και μιας δημιουργικής κοινότητας με κορυφαία τεχνογνωσία, το πρόγραμμα βοηθάει ομάδες να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από την καινοτόμο ιδέα του προϊόντος ή υπηρεσίας τους και να το επικυρώσουν. Εάν η επιχειρηματική τους ιδέα είναι βιώσιμη, υποστηρίζονται στην ίδρυση της επιχείρησής τους.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στις περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, σε χώρες με σημαντικές δυνατότητες για καινοτομία, εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, αλλά με μέτριες επιδόσεις στην παραγωγική και επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και αγοράς, αλλά και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των περιοχών αυτών, επτά Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας του EIT συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν από κοινού το EIT Jumpstarter 2023. Οι Κοινότητες EIT Health, EIT RawMaterials, EIT Food, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing και EIT Urban Mobility  συνεργάζονται με επιχειρήσεις, ερευνητικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την άνθηση της δημιουργικής σκέψης και της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρκεί 8 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να επικυρώσουν το ιδανικό, για την ιδέα τους, επιχειρηματικό μοντέλο. Θα διδαχθούν πώς να βελτιώνουν συμφωνίες, αρχές τμηματοποίησης της αγοράς και customer value proposition, χρηματοοικονομικά, βασικά επενδυτικά στοιχεία, νομικές αρχές, κ.ά.

Επιπλέον, θα λάβουν οικονομική υποστήριξη για το ταξίδι και τη διαμονή τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ οι καλύτερες ομάδες θα πάρουν μέρος στον Τελικό Διαγωνισμό, όπου θα λάβουν αναγνώριση από επενδυτές και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο των 10.000€.

Η συμμετοχή στο EIT Jumpstarter 2024 ανοίγει πόρτες προς τις ευρωπαϊκές αγορές και συνδέει τις καλύτερες ομάδες με τους μεγάλους βιομηχανικούς εταίρους των επτά Κοινοτήτων του EIT. Από το 2017 που ξεκίνησε, το πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 970 νεοσύστατες ομάδες. Το EIT Jumpstarter 2019 κέρδισε το βραβείο «Best Association Training Initiative Award» των European Association Awards.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου 2024. Μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ.

Τα bootcamps θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 ενώ η δια ζώσης εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Τελικός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του EIT Health, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μάριο Ροΐδη, EIT Health Hub coordinator (mroidis@ekt.gr) στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Από το 2017 που ξεκίνησε, το EIT Jumpstarter έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 970 νεοσύστατες ομάδες. Το EIT Jumpstarter 2019 κέρδισε το βραβείο «Best Association Training Initiative Award» των European Association Awards.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)

Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν 2.400 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη σε περισσότερους από 50 κόμβους καινοτομίας.

Το ΕΙΤ ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, προωθώντας λύσεις σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας επιχειρηματικά ταλέντα για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Αποτελεί φορέα της Ε.Ε. και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος-πλαισίου της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συμπράξεις, τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, οι οποίες αποτελούνται από κορυφαίες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη στην επίλυση μιας πιεστικής παγκόσμιας πρόκλησης, από την κλιματική αλλαγή έως την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health

Μάθετε Περισσότερα