Το ΕΚΤ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και να γνωρίσουν το ΕΚΤ και τους άλλους φορείς που εργάζονται για την «Ψηφιακή Ελλάδα».

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) δίνει το παρών στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από 11 έως 19 Σεπτεμβρίου στον φυσικό της χώρο με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρική θεματική το τρίπτυχο Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το ΕΚΤ έχει τη θέση του στο περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και να γνωρίσουν τους φορείς που εργάζονται για την «Ψηφιακή Ελλάδα».

Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, το περίπτερο 12 φιλοξενεί εκδηλώσεις και συζητήσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, η διευθύντρια του ΕΚΤ Εύη Σαχίνη παρουσιάζει το σχέδιο του οργανισμού για τη διακυβέρνηση δημόσιων δεδομένων και την άσκηση πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού. Tην Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου (17.00-18.00) πραγματοποιείται Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Ψηφιακές Δεξιότητες για τις Επιχειρήσεις" με τη συμμετοχή του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΤ Αργύρη Περουλάκη.

Καθημερινά, στελέχη του ΕΚΤ θα ενημερώνουν τους επισκέπτες του περιπτέρου για τις δράσεις και τις υπηρεσίες του οργανισμού για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του συστήματος καινοτομίας της χώρας. Ειδικότερα, οι δράσεις του ΕΚΤ καλύπτουν: 

• την ψηφιακή οργάνωση και διάχυση της γνώσης και των δεδομένων Επιστήμης και Πολιτισμού
• τη σύνδεση της Έρευνας με την Παραγωγή
• τη στατιστική μέτρηση του αποτελέσματος της ελληνικής ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας
• την τεκμηρίωση των πολιτικών Έρευνας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Όλες οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο περίπτερο 12 θα μεταδίδονται ζωντανά Live στη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook.

Βασικό στοιχείο της εμπειρίας του επισκέπτη στο περίπτερο 12 είναι η διαδραστικότητα. Τα στελέχη φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενθαρρύνουν τους πολίτες ως προς τη χρήση των υπηρεσιών του gov.gr ενώ θα τους καθοδηγούν στα βήματα για υπηρεσίες όπως η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση ή το myKEPlive.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την αυξητική τάση του αριθμού χρηστών των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου, σε ψηφιακό τοίχο διπλής όψης στον οποίο θα προβάλλονται διαρκώς και σε ροή πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των φορέων.

Στο 3D printing lab που θα βρίσκεται στημένο στο περίπτερο, οι επισκέπτες θα μπορούν να εκτυπώνουν το QRcode του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους. Εκεί, θα δουν τρισδιάστατες κατασκευές καθώς και τρισδιάστατα σχέδια από αληθινή σοκολάτα.

Παράλληλα, στην Πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργήσει γυάλινο περίπτερο σε συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις υπηρεσίες του gov.gr.

Εκτός των φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο περίπτερο 12 φιλοξενούνται η επίσημη συμμετοχή των ΗΠΑ και το ERTflix.

85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η 85η ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου) επιστρέφει δυναμικά, με πάνω από 900 εκθέτες, πλούσια αφιερώματα, συναυλίες και κεντρικό θεματικό άξονα «Ελλάδα: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον» Έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τον κόσμο, σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, η 85η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη μεγάλη Covid Free ευρωπαϊκή έκθεση και στέλνει σήμα επανεκκίνησης, όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Με πάνω από 900 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 15 χώρες (Κύπρος, Βιετνάμ, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία και Γερμανία), η 85η ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Θα δώσει δε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ενέργεια-ηλεκτροκίνηση, την κυκλική οικονομία-ανακύκλωση, ενώ θα διατηρήσει και το στοιχείο της ψυχαγωγίας-διασκέδασης με συναυλίες, εκδηλώσεις και επετειακά αφιερώματα.

Στο πλαίσιο του κεντρικού θεματικού της άξονα θα παρουσιαστούν στο περίπτερο 13 και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα προβάλλουν την ιστορική τους εξέλιξη μέσα στον χρόνο, αλλά και τη σημερινή παραγωγική τους δυναμική. Μάλιστα, η Πελοπόννησος θα έχει τον χαρακτήρα αφιερωματικής Περιφέρειας, λόγω της στενής της σύνδεσης με την Ελληνική Επανάσταση.

Κεντρικό ρόλο στη ΔΕΘ θα έχει το θεματικό αφιέρωμα «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα» με συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με 42 Επιμελητήρια από όλη την χώρα και με συνολικά 215 επιχειρήσεις-μέλη τους. Ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το ΕΒΕΘ και το ΕΕΘ.

Η καινοτομία, οι startups, τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων θα δώσουν τον παλμό στο αφιέρωμα «Ψηφιακή Ελλάδα».

Ωράριο: 10:00-22:00 Σάββατο & Κυριακή και 16:00- 22:00 τις καθημερινές.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Helexpo, ΕΚΤ