Καινοτόμα επιτεύγματα των ερευνητικών κέντρων της ΓΓΕΤ παρουσιάζονται στην 83η ΔΕΘ

Στο επίκεντρο της φετινής συμμετοχής βρίσκονται πρόσφατα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, καθώς και παραγωγικών καινοτόμων επιχειρήσεων τα οποία συμβάλλουν στην καινοτομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης.

Η  Γενική Γραμματεία  Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) συμμετέχουν και φέτος στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο περίπτερο 14 (stands 1, 17 και 21). Στο επίκεντρο της φετινής συμμετοχής βρίσκονται πρόσφατα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, καθώς και παραγωγικών καινοτόμων επιχειρήσεων, τα οποία συμβάλλουν στην καινοτομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης. Επισημαίνεται ότι, κατά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που καινοτομούν τεχνολογικά σε προϊόντα και διαδικασίες αυξάνεται σταθερά.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 15:30 – 17:30, διοργανώνεται Ανοικτή Εκδήλωση με τίτλο: «Η Έρευνα και Καινοτομία για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 14.

Όσοι θα επισκεφθούν το περίπτερο 14 της ΓΓΕΤ, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητα και τα σύγχρονα επιτεύγματα φορέων όπως: το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - Noesis, το Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες διαφόρων ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν:

  • το χειροποίητο Εξακόπτερο (drone) μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατασκευασμένο από τους μαθητές του 14oυ Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης
  • ψηφιακές τεχνολογίες για την καταγραφή και ερμηνεία της ανθρώπινης κίνησης
  • τη mobile εφαρμογή Quick Greek, η οποία βοηθά αλλοδαπούς τουρίστες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν στα ελληνικά, καθώς επισκέπτονται αξιοθέατα της χώρας μας
  • το παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ)
  • πρόγραμμα γεω-επισκόπισης που βοηθά τις πόλεις μας να γίνουν πιο "έξυπνες" και ανθεκτικές
  • την πρότυπη συσκευή μέτρησης AIR-SENSIS που θα παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, την ποιότητα του αέρα στον χώρο της έκθεσης
  • μια εικονική έκθεση του εμβληματικού οικοδομήματος του Ανακτόρου των Αιγών
  • καινοτόμο ασύρματο ατομικό σύστημα (smart inhaler) για την ορθή χρήση των εισπνευστικών συσκευών
  • τα μυστικά των Τύμβων με τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης του υπεδάφους
  • τον RAMCIP, τον ρομποτικό φίλο οικιακής χρήσης ύψους 160εκ που υπόσχεται την παροχή βοήθειας σε άτομα  μεγαλύτερης ηλικίας στο σπίτι

Στο περίπτερο της ΓΓΕΤ θα παρευρίσκονται στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ), τα οποία θα ενημερώνουν για την προκήρυξη του Β’ κύκλου του προγράμματος "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ". Στο περίπτερο θα παρευρίσκονται επίσης και εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που θα αναδεικνύουν τις δράσεις υποστήριξης της έρευνας των νέων επιστημόνων της χώρας.

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου της ΓΓΕΤ θα λάβουν χώρα την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΓΕΤ και των εκθετών θα βρίσκονται στο Περίπτερο 14 (stand 21)  για να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη της ΓΓΕΤ: Κασδοβασίλη Ξένια, τηλ. 2131300015, e-mail: xkasd@gsrt.gr και Καρακωνσταντή Βιβή, τηλ. 2131300012, e-mail: karakon@gsrt.gr.

Η συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην 83 ΔΕΘ

Μεταξύ των ερευνητικών κέντρων που συμμετέχουν στην 83 ΔΕΘ στον εκθεσιακό χώρο της ΓΓΕΤ είναι και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), που εορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας του. 

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα-εκθέματα:

"Οπτική νανοπαγίδευση – Optical Nanotrapping", μια πρωτοποριακή νανο-παγίδα, η οποία αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ σε συνεργασία με το University of Southampton, βασισμένη στα επιφανειακά τοπικά πλασμόνια που δημιουργούνται γύρω από περιοδικές νανοδομές πυριτίου με μεταλλική επίστρωση.

Ο διαδικτυακός τόπος «Material Entanglements in the Ancient Mediterranean and Beyond» (www.materialentanglements.org) που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής συνεργασίας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του EIE με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, που έχει στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ ειδικών σε διαφορετικές πτυχές του υλικού πολιτισμού, και ιδίως της καλλιτεχνικής παραγωγής, περιοχών της Μεσογείου και της δυτικής και κεντρικής Ασίας από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα. 

Η έκδοση "Mycenaean Wall Painting in Context. New Discoveries, Old Finds Reconsidered", με εργασίες από συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Παν/μίου του Cincinnati, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, σχετικά με τα Μυκηναϊκά τοιχογραφικά από το ανάκτορο του Νέστορα στην Αρχαία Πύλο.

«Οδηγός διδασκαλίας του Βυζαντινού Πολιτισμού σε Δημόσια  Σχολεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης», ένα συλλογικό έργο που εκπονείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών σε συνεργασία με την Πολιτιστική και Επιστημονική Εταιρεία «Ελληνικός Σύνδεσμος Αμερικής» (Hellenic Link Inc.), στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με αντικείμενο την σύνταξη εκπαιδευτικού υλικού για την διδασκαλία του Βυζαντινού Πολιτισμού σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο ιστότοπος http://iranohellenica.eie.gr σχετικά με το έργο «Mapping Ancient Cultural Encounters: Greeks in Iran ca. 550 BC – ca. AD 650», μια διεθνή συνεργασία του ΕΙΕ με τη συμμετοχή αμερικανικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, που αφορά τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις στην αρχαιότητα μέσα από μια συστηματική καταγραφή και μελέτη των κάθε μορφής τεκμηρίων – αρχαιολογικών, επιγραφικών, νομισματικών – που αφορούν στη συνύπαρξη και τις ανταλλαγές μεταξύ του ελληνικού και του ιρανικού στοιχείου σε ιρανικό έδαφος. 

Επίσης, ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα διατίθενται στους επισκέπτες της ΔΕΘ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)