Διαδραστικοί χάρτες "Story Maps" για τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης

Η πλατφόρμα διαδραστικών χαρτών Story Maps δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ και αποτελεί έναν εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο πρόσβασης σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη.

Με αφορμή το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομίας που είναι το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μια πλατφόρμα με διαδραστικούς χάρτες των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων της Ευρώπης, με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Η πλατφόρμα διαδραστικών χαρτών Story Maps δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2018 στο Βερολίνο.

Αποτελεί έναν εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο πρόσβασης σε διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη πολιτιστική κληρονομιά σε όλη την Ευρώπη, όπως τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εμπεριέχει συνδέσμους για την ψηφιακή συλλογή της Europeana και επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια έργα και αντικείμενα τέχνης, βιβλία, αρχεία εικόνας και ήχου σε πάνω από 3.500 μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι χάρτες θα ανανεώνονται και θα βελτιώνονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, σχόλια από νέους ανθρώπους που εξερευνούν τη πολιτιστική κληρονομία μέσω της Πρωτοβουλίας της ΕΕ DiscoverEU.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, Τιμπόρ Ναβράτσιτς, υπεύθυνος και για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε: «Στόχος μου για το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής κληρονομίας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτιστικό πλούτο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η πλατφόρμα Story Maps θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών έχει ήδη αναπτύξει πλήθος εργαλείων, όπως για παράδειγμα την τρισδιάστατη τεχνολογία σάρωσης, που επιτρέπει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το διαδραστικό Story Maps θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να ανακαλύψουν οι ευρωπαίοι πολίτες τη κοινή μας κληρονομία αλλά και να συμβάλουν στην προστασία της στο μέλλον».

Ο σκοπός της καθιέρωσης του έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής κληρονομίας είναι η ανάδειξη του πλούτου και της πολυμορφίας των κουλτούρων της Ευρώπης, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη κοινωνία και την Ευρώπη στο σύνολό της, αλλά και η συνεισφορά της κουλτούρας στην ανάπτυξη της κάθε πόλης.

Πλήθος πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που αναμένεται να διοργανωθούν το επόμενο διάστημα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, θα δώσουν την ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες να ανακαλύψουν τον πολιτιστικό πλούτο και θα ενισχύσουν το αίσθημα των πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή