Παρουσίαση του ΕΚΤ στο PatrasIQ 2018 για τις προκλήσεις της συνεργασίας ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων

Στόχος της παρουσίασης είναι να αναδείξει τα βασικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις στη συνεργασία τους, ώστε να αξιοποιείται πιο αποδοτικά η παραγόμενη ερευνητική γνώση στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Για το καίριο θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ερευνητικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις στη συνεργασία τους θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2018. H Έκθεση Patras IQ έχει στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη της εφαρμογής καινοτόμων  ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά. Μέσα από την Έκθεση και τις παράλληλες Εκδηλώσεις παρέχεται στήριξη τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα.

Η 5η  Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (Patras IQ) πραγματοποιείται στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018, στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκδηλώσεων του PatrasIQ 2018 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση την Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 18.15, από την κ. Φαίη Ορφανού, υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ, με θέμα: «Πρακτικές Προκλήσεις στη Δικτύωση και Συνεργασία Ερευνητικών Ομάδων και Επιχειρήσεων».  Στόχος της παρουσίασης είναι να αναδείξει, με κωδικοποιημένο τρόπο και μέσα από πρακτικά παραδείγματα τα βασικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις στη συνεργασία τους. Δεδομένης της διαφορετικής αποστολής ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας και στις κύριες στοχεύσεις, οι προκλήσεις είναι σημαντικές και αυτό έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη. Η εποχή, ωστόσο, απαιτεί οι ερευνητικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο τις διαφορές αυτές, ώστε να μπορεί συστηματικότερα και πιο αποδοτικά να αξιοποιείται η παραγόμενη ερευνητική γνώση στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Κύριος στόχος της Έκθεσης PatrasIQ 2018 είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, workshops και εκθεσιακών περιπτέρων ενώ έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες που θα παρέχονται μελλοντικά από την εφαρμογή της ασύρματης τεχνολογίας πέμπτης γενιάς (5G). Συμμετέχοντες στην Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ είναι ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι αναπτυξιακοί φορείς, καθώς και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα της από κοινού συμμετοχής φορέων (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) που συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων η υπηρεσιών με Συνεργατικό Εκθεσιακό Περίπτερο.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα, υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτει όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Επίσης, το ΕΚΤ, διαθέτοντας προηγμένες τεχνολογικές υποδομές και μακρόχρονη πείρα σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, Μεταφορά Τεχνολογίας και Υπηρεσίες Καινοτομίας, είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία. Το Enterprise Europe Network-Hellas βοηθάει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν εντός ΕΕ και πέρα των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς το Enterprise Europe Network διαθέτει 3.000 ειδικούς από 600 οργανισμούς σε περισσότερες από 60 χώρες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Patras IQ