Διαγωνισμός επιχειρηματικότητας ΕΙΤ Health Catapult σε Ιατρική τεχνολογία, Βιοτεχνολογία και Ψηφιακή Υγεία

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη μοντελοποίηση επιχειρηματικών πλάνων, στη διαπραγμάτευση συμφωνιών, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ιδιώτες επενδυτές και να κερδίσουν χρηματοδότηση έως 135.000 ευρώ.

Το European Health Catapult (EHC) είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων  που διοργανώνεται από κοινού από το EIT Health και το Health Axis Europe και δίνει την ευκαιρία σε νεοσύστατες εταιρείες σε τομείς της Υγείας να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους μπροστά σε ειδικούς και διεθνείς επενδυτές, καθώς και να καταρτιστούν σε επιχειρηματικά πλάνα και διαπραγμάτευση συμφωνιών. Καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η 16η Μαΐου 2018.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής του ΕΙΤ Health HUB, παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στις ελληνικές εταιρείες τόσο κατά τη διαδικασία υποβολής συμμετοχής, όσο και για τις επαφές τους με τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (Knowledge Innovation Clusters, KICs) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Συγκεκριμένα, μέσω του Διαγωνισμού EHC θα βραβευθούν οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες από τους τομείς της Ιατρικής Τεχνολογίας (Medtech), της Βιοτεχνολογίας (Biotech) και της Ψηφιακής Υγείας (Digital Health) σε όλη την Ευρώπη. Ο Διαγωνισμός EHC θα επιλέξει να ενδυναμώσει με διαδικασία acceleration 21 ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρίες που θα λάβουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση στη μοντελοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους, εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση για επίτευξη συμφωνιών, ενώ θα διευκολύνει και την πρόσβασή τους σε κορυφαίους επενδυτές.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρία στάδια:

  1. Τοπική επιλογή: σε αυτό το στάδιο της προεπιλογής θα καθοριστούν συνολικά 42 ομάδες (14 ανά κατηγορία) για τους ημιτελικούς. Οι Ημιτελικοί θα περιλαμβάνουν: ανασκόπηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, εκπαίδευση σε pitching, έκθεση σε ειδικούς εμπειρογνώμονες και επενδυτές. Οι ομάδες θα λάβουν επιχορήγηση ταξιδιού για τους ημιτελικούς.
  2. Hμέρες κατάρτισης και επιλογής φιναλίστ, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίασης μπροστά σε υποψήφιους επενδυτές (pitch) μοντελοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων και εκπαίδευση για διαπραγμάτευση συμφωνιών: Στους 3 ημιτελικούς ανά κατηγορία, 21 ομάδες (επτά ανά κατηγορία) θα επιλεγούν για τον τελικό του EHC και θα τους απονεμηθεί πρόσκληση για συμμετοχή  και παρουσίαση μπροστά σε επενδυτές στο EIT Health Summit. Θα λάβουν επιχορήγηση ταξιδιού. Για την αύξηση της προβολής τους, κάθε ένας από τους 21 φιναλίστ θα λάβει χρηματικό έπαθλο για την παραγωγή ενός βίντεο που θα συμπεριληφθεί στο EIT Health PR.
  3. Τελικό στάδιο κατά τη σύνοδο κορυφής του EIT για την Υγεία: Στη σύνοδο κορυφής για την υγεία του EIT, τα καλύτερα από όλα τα επιχειρηματικά σχέδια στις κατηγορίες Medtech, Biotech και Digital Health θα επιλεγούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα απονεμηθεί από την EIT Health θα είναι 135.000 ευρώ. Ανά κατηγορία, η πρώτη θέση θα βραβευτεί με 20.000 ευρώ, η δεύτερη με 15.000 ευρώ και η τρίτη με 10.000 ευρώ.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στο δίκτυο EIT Health των κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών ιατρικής, βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικής και πληροφορικής και ερευνητικών οργανισμών παγκόσμιας κλάσης στον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης, καθώς και του Δικτύου συνεργασία Διεθνών Επενδυτών (VCs, Corporate VCs,  Άγγελοι επενδυτές και επενδυτές πλήθους-Crowd Investors) του ΕΙΤ Health.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Ο διαγωνισμός EIT Health Catapult είναι ανοικτός για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις (<50 εργαζόμενους), τις Spin-off και τις Startups (που έχουν ήδη ενσωματωθεί) από όλη την κοινότητα υγείας του EIT και οι οποίες:

  • Δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ιατρικής τεχνολογίας - Medtech, της βιοτεχνολογίας - Biotech και της Ψηφιακής Υγείας – Digital Health
  • Έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν σε μια χώρα της ΕΕ
  • Έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες
  • Ψάχνουν για χρηματοδότηση σποράς (seed) ή σειράς Α (series A).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, είναι ανοικτός έως τις 15 Μαΐου και ο Μεγάλος Διαγωνισμός Innostars για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της Υγείας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας μέσω του EIT-Health.

Οι ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους Διαγωνισμούς του EIT Heallth, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση (Γιώργος Μέγας: megas@ekt.gr, Χριστίνα Πασκουάλ: cpascual@ekt.gr)

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT, Εuropean Institute of Innovation and Technology), με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Το ΕΙΤ αναπτύσσει δράσεις για:

  • εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης),
  • ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων,
  • δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές).
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, EIT Health