Έφυγε απο τη ζωή ο κορυφαίος Ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε απο τη ζωή ο σπουδαίος Ιστορικός, διανοούμενος και δάσκαλος Σπύρος Ασδραχάς

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και σε ηλικία 84 ετών έφυγε απο τη ζωή ο Ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και επίτιμος πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ιστορικούς της χώρας, που με το έργο του σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστοριογραφία. Ως επιστήμονας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία, στο έργο του ωστόσο επεκτάθηκε σε όλο το θεωρητικό πεδίο με σημαντική συμβολή και ευρύ έργο πάνω στη θεωρία της ιστορίας. Από τους πιο στοχαστικούς Έλληνες ιστορικούς, μελέτησε την ελληνική περίπτωση εντάσσοντάς της στα μεγάλα σχήματα, τοποθετώντας την ελληνική ιστορία στο διεθνές και ευρωπαϊκό της πλαίσιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που μελέτησε την τοπική ιστορία, όπως για παράδειγμα την ιστορία της Λευκάδας, απ’ όπου κατάγεται, που ενέτασσε επίσης στο ευρύ ιστορικό πλαίσιο εθνικό και διεθνές.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933 και μετά τις σπουδές του στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έφυγε για το Παρίσι για μεταπτυχιακά (1965-67) με υποτροφία του ΙΚΥ. Το 1972 πήρε Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section – Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική Ιστορία, στην οποία ειδικεύθηκε. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η συμβολή του στην προσπάθεια συγκρότησης ιστορικών αρχείων τραπεζών, ωθούμενος από το πάθος του για μια νέα σύμπλευση οικονομίας, κοινωνίας, πολιτικής σε ένα όλον εθνικής αυτοσυνειδησίας.

Συνδέθηκε με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών όπου επί σειρά ετών (1988-2003) ήταν διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών. Στην Εθνική Τράπεζα ήταν διευθυντής ερευνών του Προγράμματος Ιστορίας (1977-1990) και σημαντική ήταν η συμβολή του στο Ιδρυμα Ερευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας και του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας. Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού «Τα Ιστορικά» από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990, πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 έως το 2012 και επίτιμος πρόεδρος των ΑΣΚΙ ως το τέλος της ζωής του.

Ο Σπύρος Ασδραχάς αφήνει πλουσιότατο συγγραφικό έργο, μέρος του οποίου μπορεί να αναζητήσει κανείς στο Αποθετήριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «ΗΛΙΟΣ».

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα και θα είναι πολιτική, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΙΕ