Θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» από τους Έλληνες του Βερολίνου

Η διημερίδα, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες ένταξης των νέων μεταναστών, καθώς και με το συντονισμό των δράσεων τους.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το ξεκίνημα της περιοδείας της πρωτοβουλίας «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας», η οποία είχε ως αρχικό σταθμό το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα έγινε η πρώτη επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με τις «Γέφυρες» στο πλαίσιο της Διημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου στις 14-15 Οκτωβρίου 2017 με θέμα τη «Νέα Ελληνική Μετανάστευση».

Η διημερίδα, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες ένταξης των νέων μεταναστών, καθώς και με τοn συντονισμό των δράσεων τους.  Πολύ σημαντική ήταν η διεπιστημονική προσέγγιση των πολύπλευρων πτυχών του φαινομένου της Νέας Ελληνικής Μετανάστευσης και η ευρύτερη συζήτηση και o προβληματισμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους εμπλεκόμενους ελληνικούς και γερμανικούς φορείς και τους ίδιους τους μετανάστες.

Η πρώτη θεματική αφορούσε στην περίπτωση της Ελλάδας και αναλύθηκαν σε ξεχωριστές συνεδρίες, από διακεκριμένους επιστήμονες, επαγγελματίες και ερευνητές, ζητήματα όπως η διαφυγή πνευματικού κεφαλαίου, τα κίνητρα για τη φυγή, η χαρτογράφηση της Νέας Ελληνικής Μετανάστευσης, το ερώτημα αν πρόκειται για πραγματική μετανάστευση και φυσικά η πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας.  Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης παρουσίασε το σκεπτικό πάνω στο οποίο χτίστηκε η ιδέα της πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φυγής εξειδικευμένου προσωπικού της Ελλάδας στο εξωτερικό.  Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «στη φάση που βρισκόμαστε δεν κάνουμε λόγο για μία μαζικής κλίμακας επιστροφή, αλλά για ένα “virtual return”, μια εικονική δηλαδή επιστροφή που θα επιτρέψει στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο που παραμένει στο εξωτερικό να συνδεθεί με την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε και στην έως τώρα πορεία της πρωτοβουλίας η οποία δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση στους Έλληνες του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λαμπριανίδης την πλατφόρμα (www.knowledgebridges.gr)  έχουν επισκεφτεί πάνω από 17.000 άτομα από 155 χώρες του κόσμου, ήδη από τον πρώτο μήνα υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Η δεύτερη θεματική ενότητα εξέτασε το θέμα των πολιτισμικών διαστάσεων της Νέας Μετανάστευσης, ενώ παρουσιάστηκαν προσωπικές ιστορίες Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας και οι δράσεις του Ιδρύματος «Νέα Διασπορά» (newdiaspora.com). Στην τρίτη και τελευταία θεματική αναλύθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στις κοινωνίες υποδοχής τόσο ψυχοκοινωνικά όσο και μέσω της εκπαίδευσης.

Για την καλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων της Διημερίδας, ο Σύλλογος θα μεριμνήσει για την έκδοση των πρακτικών του.

Επόμενος σταθμός για τις «Γέφυρες», που συνεχίζουν την περιοδεία τους στις πόλεις με μεγάλες συγκεντρώσεις Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών είναι η Στοκχόλμη στις 21 Οκτωβρίου 2017. Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας" (www.knowledgebridges.gr) που σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας