Athens Science Festival 2017: Διαμορφώνοντας το μέλλον μας!

Δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που έννοιες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Δεδομένα θα αποτελούν κομμάτι της βασικής μας εκπαίδευσης. Δεν τα ακούμε για πρώτη φορά, ωστόσο, από σύγχρονη τάση, γίνονται πλέον κομμάτι της καθημερινότητας και τρόπος ζωής.

Η σύγχρονη επιστήμη με όπλο τη γνώση και την ανοικτή πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία οδηγείται σε νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ευφάνταστες κατασκευές και πρωτοπόρες ανακαλύψεις «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»! Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival 2017, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και προ(σ)καλεί μικρούς και μεγάλους για μια βαθειά αναζήτηση/εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία ή μήπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Μεγάλα Δεδομένα, Προγραμματισμός, Γενετική; Δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που τα τελευταία θα αποτελούν κομμάτι της βασικής μας εκπαίδευσης. Δεν τα ακούμε για πρώτη φορά, ωστόσο, από σύγχρονη τάση, γίνονται πλέον κομμάτι της καθημερινότητας και τρόπος ζωής.

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, προσκεκλημένους από όλες σχεδόν τις ηπείρους (Αμερική, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη), διαφορετικών εθνικοτήτων και τομέων ειδίκευσης.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου (19:00 - 19:50), ο Govinda Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari, θα ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «LED it be».  Αυτό το σύνθημα ακολούθησε και ο 28χρονος Govinda Upadhyay, ξεκινώντας από την Ινδία με όνειρό του να “φωτίσει” τον κόσμο. Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Ποιά εμπόδια συνάντησε από τη σύλληψη της ιδέας του μέχρι την πραγαμτοποίησή της; 

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου (19:00 - 19:50), ο  Clifford Kentros, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας και συνεργάτης των Νορβηγών May-Britt Moser και Edvard Moser, (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2014), θα "ταξιδέψει" το κοινό στα «άγνωστα μονοπάτια του εγκεφάλου!»Τι κάνει τον εγκέφαλο τόσο ξεχωριστό από κάθε άλλο μέρος του σώματος; «Χωρίς αμφιβολία, η ανατομία του!» λέει ο νευροεπιστήμονας Clifford Kentros. Όταν η ανατομία ολόκληρου του υπόλοιπου σώματος δεν μπορεί να φτάσει ούτε στο ελάχιστο την πολυπλοκότητα της ανατομίας του εγκεφάλου, τότε τι όπλα έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες για να πολεμήσουν τις νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες; «Έναν ιό!», προτείνει ο Καθηγητής Cliff Kentros. Μπορεί, ωστόσο ένας ιός να μας θεραπαύσει;

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου (19:00 - 19:50), ο σπουδαιότερος Έλληνας αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών & Johns Hopkins University, ΗΠΑ), θα εξιστορίσει στο κοινό τις συναρπαστικές του αναμνήσεις και θα αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, ανακαλύπτοντας μέρη που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί. 

Την ίδια ημέρα, από τις 20:00 μεχρι τις 20:50, ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, στην ομιλία του «Γνώθι σαυτόν», θα υποστηρίξει οτι «ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου» και θα συνεχίσει λέγοντας «…ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αδυνατούμε να καταλάβουμε κατοικεί μέσα μας, και δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο». Θα καταφέρει άραγε να μας πείσει ότι δεν υπάρχει ψυχή;

Το Σάββατο 1 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν δύο ενδιαφέρουσες δράσεις. Μία για τις «θεωρίες του χρόνου» (19:00 - 19:50) και μία για την «αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας» (20:00 - 20:50). 

Σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν, κάποιος φροντίζει να λειτουργούν τα πάντα... ρολόι. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, τραπεζικές συναλλαγές, διαδίκτυο και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την ώρα που υπολογίζεται με βάση τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, πίσω από τα οποία κρύβεται ο «φύλακας» του χρόνου, ο Δημήτρης Ματσάκης. Ο δρ. Μητσάκης αποκαλεί τα ρολόγια παιδιά του, ο ίδιος όμως δεν φοράει ποτέ ρολόι! Δεν υπάρχει το «τέλειο» ρολόι, αλλά συνδυάζοντας 100 περίπου ατομικά ρολόγια, τεσσάρων διαφορετικών τύπων, ο Ματσάκης καταφέρνει να μετρήσει τον χρόνο με τρομερή ακρίβεια, εξαλείφοντας τα αδύναμά τους σημεία. Αν η μέτρηση του χρόνου πέσει έξω έστω και για ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, αμέτρητα χρονοεξαρτώμενα συστήματα που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή θα καταστραφούν.

Το Athens Science Festival, θα τολμήσει επίσης να αποκαλύψει στο κοινό έναν νέο και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Κβαντικής Βιολογίας. Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ. Βρετανία και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του BBC. Θα μπορέσει άραγε να μας πείσει ότι: «ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της επιστήμης είναι να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο κόσμος μας είναι κατανοητός;», όπως χαρακτηριστικά έχει πει;

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Κυριακή 2 Απριλίου. Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ θα έχουν ξεχωριστή θέση. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούμε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος (18:00 - 18:50) θα μας παρουσιάσει άλλα ρομπότ, που είναι …αόρατα! Αυτά τα «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς. Ο δρ. Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές και με ελάχιστες παρενέργειες.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης πολλοί σπουδαίοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί, που μέσω των ευφάνταστων ομιλιών και των πρωτότυπων παρουσιάσεων που θα πραγματοποιήσουν, θα φροντίσουν να αποκαλύψουν στο κοινό τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας του μέλλοντος. Κατά τη διάκεια του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εντυπωσιακές εκθέσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές και πολλά εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίες του Φεστιβάλ είναι: Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου: 09.00 έως 23.00, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου: 11.00 έως 23.00.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2017 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival 2017