ToposText: Aνακαλύψτε την Αρχαία Ελλάδα "ταξιδεύοντας" στον γεωγραφικό χώρο

Ο χρήστης αξιοποιώντας τον διαδραστικό χάρτη που περιλαμβάνει η εφαρμογή, μπορεί να αναζητήσει μυθικές τοποθεσίες και πρόσωπα, ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σύγχρονα μουσεία που καλύπτουν το σύνολο του αρχαίου ελληνικού κόσμου (από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι το 2ο μ.Χ. αιώνα), και να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές που αναφέρονται σε περισσότερους από 5.350 τόπους και περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το ToposText (http://topostext.org/), ένα εργαλείο που συνδυάζει τις ψηφιακές εκδόσεις κειμένων της ελληνικής και λατινικής γραμματείας, με έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο εμφανίζονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια τα μέρη που αναφέρονται στα αρχαία κείμενα, αναπτύχθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο - ιστορικό Brady Kiesling, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό προσιτό στο ευρύ κοινό. Τα κείμενα είναι στην αγγλική γλώσσα, πολλά με συνδέσμους προς το πρωτότυπο αρχαίο ελληνικό, ενώ στον χάρτη βρίσκονται πάνω από 5.350 γεωγραφικές τοποθεσίες του αρχαίου κόσμου. Το ToposText καθιστά τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας πιο προσιτά στους μελετητές, στους φοιτητές και στους σύγχρονους περιηγητές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σαφή γνώση του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Επιλέγοντας κάποιον γεωγραφικό τόπο, ο χρήστης οδηγείται να διαβάσει τις αρχαίες πηγές όπου οι τόποι αυτοί αναφέρονται. Αντίστροφα, ο αναγνώστης οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου, καθώς διαβάζει κάποιο από τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο ToposText, βλέπει δίπλα στο κείμενο, σε χάρτη google, κάθε γεωγραφικό τόπο στον οποίο αναφέρεται ο εκάστοτε συγγραφέας.

Η εφαρμογή για φορητές συσκευές περιλαμβάνει:

  • «Φορητή» βιβλιοθήκη της αρχαίας γραμματείας με περισσότερες από 530 πηγές για την ελληνική ιστορία, μυθολογία και γεωγραφία σε αγγλική μετάφραση.
  • Βάση δεδομένων με περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία καλύπτει το σύνολο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
  • Ευρετήριο χιλιάδων κύριων ονομάτων
  • Διαδραστικό χάρτη και ευρετήριο που συνδέει κάθε τοποθεσία με την αρχαία πηγή, η οποία αναφέρεται σε αυτήν.
  • Ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στον χρήστη να «πλησιάσει» αρκετά στο χάρτη ώστε να δει τα αρχαία ερείπια.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι τα ακόλουθα:

  • Η ψηφιακή βιβλιοθήκη και η βάση δεδομένων εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη και προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση χωρίς χρεώσεις.
  • Παρατίθενται τα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα.
  • Διαθέσιμοι σύνδεσμοι για τους πρώιμους περιηγητικούς χάρτες, καθώς και για εικονογραφικό υλικό από τον ιστότοπο Travelogues του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η βάση δεδομένων ToposText των κειμένων και των θέσεων σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τον Brady Kiesling, ανώτερο συνεργάτη και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και ως εφαρμογή υλοποιείται από την εταιρεία λογισμικού Pavla Α.Ε με έδρα την Αθήνα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. 

H εφαρμογή, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση για συσκευές Android και Apple. H εφαρμογή ToposText λειτουργεί ακόμη και off-line, καθώς τα κείμενα και ένας βασικός χάρτης είναι αποθηκευμένα στην προσωπική σας συσκευή. Έτσι μπορείτε να πλοηγηθείτε σε χώρους και μουσεία με συντεταγμένες ακρίβειας λίγων μέτρων.

Τελευταία ενημέρωση: Η ψηφιακή εφαρμογή ToposText  έλαβε την 1η θέση στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement) στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016». Τα βραβεία αφορούν ψηφιακά μέσα που δημιουργούνται στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και οι διακρίσεις απονέμονται αποκλειστικά μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας του κοινού, με συνυποψήφιες εφαρμογές από πολλές χώρες του κόσμου. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη