3ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning: Τα συνεργατικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η ευρωπαϊκή δράση eTwinning εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus+ διανύοντας αισίως τη δεύτερη δεκαετία επιτυχούς πορείας πανευρωπαϊκά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη απήχηση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα!

Και φέτος η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) eTwinning διοργάνωσε στην Πάτρα, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Αξιοποίηση των ΤΠΕ και της ανοικτότητας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Περισσότεροι των 420 συνέδρων, εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, συμμετείχαν στις εργασίες του, ενώ παρουσιάστηκαν 70 εργασίες σε παράλληλες συνεδρίες, 13 workshops με ενεργό συμμετοχή, 6 κεντρικές εισηγήσεις και αντίστοιχες προσκεκλημένες ομιλίες. 

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε με σύντομη ομιλία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ενώ νωρίτερα ο Νίκος Τζιμόπουλος, μέλος της ΕΥΥ, εκφώνησε σύντομο χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος παρουσίασε τα "Κέντρα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού, από την ιδέα στην υλοποίηση", ενώ ο Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς, υπεύθυνος της δράσης, έκανε την κεντρική εισήγηση  με θέμα την ψηφιακή ιθαγένεια: "Πώς η δράση eTwinning συντελεί στη διάπλαση της επόμενης γενιάς ενεργών και ψηφιακά εγγράμματων πολιτών". Ο Θεόδωρος Καρούνος, συνεργάτης Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μίλησε με θέμα "Πώς το ανοιχτό λογισμικό, το ανοιχτό περιεχόμενο και το ανοιχτό υλικό συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας", ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα.

Το συνέδριο κορυφώθηκε το Σάββατο 26/11/2016 με επιμορφωτικές συνεδρίες εργαστηριακού χαρακτήρα (workshops) και παρουσιάσεις - ομιλίες με άξονα τη ρομποτική, τις τεχνολογίες του μέλλοντος και πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτές, καθώς και ευκαιρίες δωρεάν επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πληροφορικής.

Οι πρεσβευτές της δράσης στήριξαν επίσης το συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του σε ολομέλεια την Κυριακή 27/11, ξεκινώντας στις 09:30 π.μ., τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα: "Σας έχει βοηθήσει η ενασχόληση με το eTwinning στη διδασκαλία των μαθημάτων της ειδικότητάς σας;" συζήτηση την οποία συντόνισε ο Νίκος Τζιμόπουλος, μέλος της ΕΥΥ.

Η ευρωπαϊκή δράση eTwinning εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus+ διανύοντας αισίως τη δεύτερη δεκαετία επιτυχούς πορείας πανευρωπαϊκά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη απήχηση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, γεγονός που πιστοποιείται από την ένθερμη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη δράση και τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις των ελληνικών σχολείων.

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning λειτουργεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ) με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι εισηγητές παρουσίασαν αξιόλογες ομιλίες, ενώ η πρώτη και η τρίτη μέρα του συνεδρίου μεταδόθηκαν ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) eTwinning