Μια ΙΔΕΑ για την εξέλιξη της σκέψης και της τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων

Με σκοπό τη διεθνή ανάδειξη μιας λιγότερο προβεβλημένης πτυχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η έκθεση πρόκειται να παρουσιασθεί σε Μουσεία και Κέντρα Επιστημών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλαίσιο ανταλλαγών ή εκμίσθωσής της.

Μία ενδιαφέρουσα μετεφερόμενη έκθεση που αναδεικνύει τα τεχνολογικά επιτεύγματα που κατέστησαν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, παγκόσμια αναγνωρίσιμο και τα οποία καθόρισαν την πρόοδο του δυτικού και συνακόλουθα του σύγχρονου πολιτισμού, σχεδίασε και κατασκεύασε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Η έκθεση «ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων, την πρόοδό τους σε διάφορα πεδία της επιστήμης και των τεχνών, καθώς και την επινόηση πλήθους τεχνικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 11/9/16 από τον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, και έγινε αφορμή για την θερμή υποδοχή παιδιών προσφύγων και την ξενάγηση τους στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ που βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με σκοπό τη διεθνή ανάδειξη μιας λιγότερο προβεβλημένης πτυχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση των τεχνολογικών επινοήσεών του, η έκθεση πρόκειται να παρουσιασθεί σε Μουσεία και Κέντρα Επιστημών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα πλαίσια ανταλλαγών ή εκμίσθωσής της. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, εκτός του κ. Κώστα Φωτάκη, παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός ΥΠΠΕΘ κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Γ.Γ. ΥΠΠΕΘ κ. Γιάννης Παντής, ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Θωμάς Μαλούτας, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Α.Π.Θ. και άλλων φορέων της πόλης.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΝΟΗΣΙΣ είχε ανοίξει τις πύλες του από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της ίδιας μέρας για να υποδεχθεί στους χώρους του παιδιά προσφύγων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δήμο Θέρμης. 

Mια «ΙΔΕΑ» και ένα καλωσόρισμα για τα προσφυγόπουλα στο ΝΟΗΣΙΣ

Ο κ. Κώστα Φωτάκης καλωσόρισε τα παιδιά και τους γονείς τους, ενώ ο Γ.Γ. κ. Γιάννης Παντής ενημέρωσε τους φιλοξενούμενους για τις δράσεις και τον προγραμματισμό του ΥΠΠΕΘ σε ότι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών - προσφύγων. Στη συνέχεια τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρακολούθησαν μεταγλωττισμένη στα αραβικά ταινία στο Πλανητάριο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ΝΟΗΣΙΣ