Οι νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Προγράμματος egg και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν όλες οι ομάδες egg από την ίδρυση του προγράμματος έως σήμερα και η Ελληνική Πρωτοβουλία προσέφερε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που έχουν δοθεί ποτέ για τη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Με τη βράβευση τριών δυναμικών καινοτόμων ομάδων που συμμετείχαν στους τρεις κύκλους του Προγράμματος egg, ολοκληρώθηκε η συνεργασία του egg enter•grow•go με την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative-THI). Στο πλαίσιο αυτού του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας, στον οποίον συμμετείχαν όλες οι ομάδες egg από την ίδρυση του Προγράμματος έως σήμερα, η Ελληνική Πρωτοβουλία προσέφερε συνολικά το ποσό των 100.000 δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που έχουν δοθεί ποτέ για τη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, τα βραβεία των μεγάλων νικητών που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι:

• 1ο βραβείο (55.000 δολάρια) στην εταιρεία Advantis Medical Imaging, η οποία ανέπτυξε μία προηγμένη μεθοδολογία επεξεργασίας εικόνων μαγνητικής τομογραφίας. Η εταιρεία Advantis Medical Imaging ασχολείται με την παραγωγή ενός προηγμένου cloud-based λογισμικού που στοχεύει στον τεχνολογικό κλάδο του brain MR Ιmaging και προσφέρει εγκυρότερη και εγκαιρότερη διάγνωση σοβαρών χρόνιων εγκεφαλικών παθήσεων. Βασικό χαρακτηριστικό καινοτομίας αποτελεί το γεγονός ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από το λογισμικό της Advantis Medical Imaging για την επεξεργασία των εικόνων μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης (DTI) επιτυγχάνουν ακρίβεια 90% στην χαρτογράφηση των νευρικών ινών του ανθρώπινου εγκεφάλου, εν συγκρίσει με τις υπάρχουσες λύσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν σε ποσοστά ακρίβειας το 65%. Επιπλέον, καινοτομία αποτελεί και η ενσωμάτωση της cloud τεχνολογίας ως μέσο παροχής των υπηρεσιών, γεγονός το οποίο προσφέρει στον χρήστη ευελιξία και διαλειτουργικότητα.

• 2ο βραβείο (35.000 δολάρια) στην εταιρεία Vesselbot για την καινοτόμο πλατφόρμα της για ναύλωση πλοίων εμπορικής ναυτιλίας. To Vesselbot είναι μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας, η οποία θα επιτρέπει τόσο στους Πλοιοκτήτες, όσο και στους Ναυλωτές να εντοπίζουν τον ιδανικό αντισυμβαλλόμενο. Ο στόχος και το όραμα του Vesselbot είναι να παράσχει στην παγκόσμια αγορά της Ναυτιλίας ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο, μέσω του οποίου θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση στα λειτουργικά κόστη, καθώς και στον απαιτούμενο χρόνο για την διεκπεραίωση ναυλώσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών και των δυο εμπλεκόμενων μερών.

• 3ο βραβείο (10.000 δολάρια) στην εταιρεία Owiwi για τα προγράμματα αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού για οργανισμούς και επιχειρήσεις που ανέπτυξε. Η Owiwi κατασκευάζει serious games και η καινοτομία που εισάγει είναι το να φτιάχνει τέτοια παιχνίδια για να χρησιμοποιηθούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις για την επιλογή και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Με απλά λόγια ο υποψήφιος εργαζόμενος η και ο ήδη υπάλληλος μιας εταιρίας καλείται να παίξει ένα online παιχνίδι στρατηγικής. Ενώ ο παίκτης παίζει και παίρνει αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι, αυτές καταγράφονται και αναλύονται ούτος ώστε στο τέλος να βγαίνει ένα πλήρες report  για όλες τις δεξιότητες του ατόμου και το εργασιακό του προφίλ και περαιτέρω εάν αυτό ταιριάζει με κάποια συγκεκριμένη θέση μιας εταιρίας. Το παιχνίδι εξελίσσεται ανάλογα με τις επιλογές του παίκτη με αποτέλεσμα να μετράται και να αποκαλύπτονται ο αληθινός εαυτός και τα πραγματικά κίνητρα του υποψηφίου.

Η επιλογή των νικητών έγινε με βασικά κριτήρια το υποσχόμενο όραμά τους, το βιώσιμο στρατηγικό τους πλάνο και τον ιδιαίτερα υψηλό επαγγελματισμό τους. Συγκεκριμένα, η διαδικασία επιλογής των νικητών εξελίχθηκε σε δύο φάσεις: αρχικά, 29 από τις 63 νεοφυείς επιχειρήσεις που φιλοξενήθηκαν σε οποιονδήποτε από τους 3 κύκλους του Προγράμματος παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και μέσα από διαδικασία αξιολόγησης επελέγησαν οι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, οι οποίες προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στην τελική φάση του StartUp Pitching. Εκεί, οι προκριθείσες εταιρείες παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή εξάλεπτο pitching και αξιολογήθηκαν βάσει 11 μετρικών, όπως για παράδειγμα η πληρότητα του επιχειρηματικού τους πλάνου, η αποτύπωση της αγοράς στόχου και του ανταγωνισμού, η καταγραφή της διεθνούς αγοράς, η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δράσης και η επενδυτική υπεραξία της επιχείρησής τους.

Οι 12 εταιρείες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν δώδεκα ήταν οι εξής: Advantis Medical Imaging, ARDUStech, BFP Advanced Technologies, e-NIOS, FEAC Engineering, HELIIX, HERMES – V (Direct Solutions), IsMOOD, OWIWI, Recycglobe, Sensoraide, Vesselbot.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Σταύρο Ιωάννου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, τον Καθηγητή Βασίλειο Μακιό, Γενικό Διευθυντή Corallia, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας βραβείο απένειμε ο Jeremy Downward, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Σ. Ιωάννου τόνισε ότι ο Διαγωνισμός egg-THI επιβραβεύει όχι μόνο την καινοτομία αλλά και τη σκληρή εργασία, τη συνεχή προσπάθεια και επιμονή και την προσήλωση σε υψηλούς στόχους, ενώ δήλωσε ότι  βασική επιδίωξη του Προγράμματος και του Διαγωνισμού είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες που θα αναδείξουν την αριστεία και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε μια αξιοκρατική κοινωνία και οικονομία.

Ο Β. Μακιός ανέφερε ότι το Πρόγραμμα egg, χάρη στην αγαστή συνεργασία των συντελεστών του και των συνοδοιπόρων-υποστηρικτών του, όπως το The Hellenic Initiative, συνεχίζει να συμβάλλει στην αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου, στηρίζοντας εμπράκτως τα νέα δημιουργικά μυαλά της χώρας μας».

Εκ μέρους του The Hellenic Initiative, ο Μ. Πρίντζος δήλωσε ότι κοινός στόχος όλων των μερών είναι η ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ώστε να βοηθήσουν τους ταλαντούχους νέους να μείνουν και να διακριθούν στην Ελλάδα, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και καλώντας ακόμα περισσότερους νέους να μοιραστούν το όραμά τους.

Το egg - enter•grow•go αποτελεί μια πρωτοβουλία  Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia. To Πρόγραμμα egg διανύει φέτος τον 3ο κύκλο, φιλοξενώντας αυτό το έτος 25 επιχειρηματικές ομάδες νέων που επωάζουν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο και απολαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, ουσιαστική επιχειρηματική κατάρτιση και πρόσβαση σε ένα δίκτυο καταξιωμένων μεντόρων από κορυφαία στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ένα σύνολο χρηματοοικονομικών εργαλείων και επιχειρηματικής δικτύωσης για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης τους, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από egg enter•grow•go