Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Greek Exports Awards 2015

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται τα εξαγωγικά βραβεία Greek Exports Awards, προκειμένου να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται τα εξαγωγικά βραβεία Greek Exports Awards, προκειμένου να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Τα βραβεία διοργανώνει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ethos Events και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Τα φετινά Greek Exports Awards προσκαλούν όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρό όραμα και επιχειρηματικές πρακτικές που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας να καταθέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου στο http://exports.ethosawards.eu, επιλέγοντας μεταξύ των κατηγοριών εκείνη που αντιστοιχεί στο έργο και τις δραστηριότητές τους.

Σημαντική καινοτομία της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η πρόκληση που δίνεται στον μεγάλο νικητή της βραδιάς, να συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκής εμβέλειας forum που διεξάγει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Εισαγωγέων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2016 στη Γερμανία.

Η φιλοσοφία της διοργάνωσης των Greek Exports Awards 2015 είναι η επιβράβευση της Αριστείας στον τομέα των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, που καταφέρνει και βρίσκει δημιουργικές διεξόδους, παρά τις αντιξοότητες. Τα βραβεία επισφραγίζουν τη σημαντική συμβολή στην οικονομία των επιχειρήσεων εκείνων που καταφέρνουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και που συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των κοινωνιών.

Η πολυμελής κριτική επιτροπή, με προσωπικότητες από τον θεσμικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και το κοινό με ξεχωριστή ψηφοφορία, θα αναδείξει και φέτος τους νικητές, μέσα από 12 συνολικά βραβεία, σε 3 διαφορετικές κατηγορίες εξαγωγικής δραστηριότητας για το 2015. Στην κριτική επιτροπή φέτος θα συμμετέχει και η Δρ. Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Οι νικητές των Greek Exports Awards 2015 θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία και τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας είναι διαθέσιμες στο: http://exports.ethosawards.eu

Κατηγορίες Βραβείων

Τα φετινά Greek Exports Awards περιλαμβάνουν 3 επιμέρους κατηγορίες, στις οποίες θα απονεμηθούν συνολικά 12 βραβεία. Αναλυτικότερα:

A: SPECIAL AWARDS

Τα δύο "Special Awards" της κατηγορίας αφορούν τις σημαντικότερες διακρίσεις της βραδιάς των Greek Exports Awards 2015, περιλαμβάνοντας τα εξής:

1ο: Top Greek Export Company

Πρόκειται για το πιο σημαντικό βραβείο της διοργάνωσης, το οποίο αναδεικνύει την κορυφαία εξαγωγική επιχείρηση της χρονιάς. Ο νικητής λαμβάνει "διαβατήριο" συμμετοχής σε μια διοργάνωση πανευρωπαϊκής εμβέλειας, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο έτος στη Γερμανία. Κριτήριο επιλογής αποτελεί η συνολική διείσδυση της επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά, οι δεσμοί με τον καταναλωτή, η συμβολή των εξαγωγών στα οικονομικά της αποτελέσματα και η γενικότερη πορεία της στο εγχώριο επιχειρείν.

2o: Honorary Export Distinction

Το τιμητικό βραβείο δεν ακολουθεί τα κριτήρια βράβευσης, όπως όλα τα υπόλοιπα βραβεία, αλλά απονέμεται με τα κριτήρια των Ελλήνων Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Β: TOP COMPANIES

Στα βραβεία της ενότητας "Top Companies" υποψήφιες είναι οι ίδιες οι εταιρείες και όχι τα προϊόντα τους.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με αξιόλογη αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τη στρατηγική εξαγωγών. Νικήτρια αναδεικνύεται η εταιρεία με την πλέον τεκμηριωμένη στρατηγική διείσδυσης στην ευρωπαϊκή ή παγκόσμια αγορά. Η κατηγορία φιλοξενεί τις επιχειρήσεις εκείνες που αναζητώντας διεξόδους περαιτέρω ανάπτυξης, επιδίδονται στοχευμένα στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, στις παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές. Αναλυτικότερα, ανά κατηγορία:

B1. Top Industrial Company

Βράβευση της καλύτερης βιομηχανικής μονάδας, με σημαντική διείσδυση σε ξένες αγορές. Ο βιομηχανικός τομέας στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, αποτελεί τον βασικό κορμό της οικονομίας. Το βραβείο αναδεικνύει σημαντικές και αξιόλογες επιχειρηματικές προσπάθειες. Κριτήριο σε αυτή την κατηγορία, είναι η επιλογή της κορυφαίας βιομηχανίας με ξεχωριστή παρουσία στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό παγκόσμιο στερέωμα.

B2. Top Manufacturing Company

Στην κατηγορία αναδεικνύεται ο "πρωταγωνιστής" στη μεταποίηση, που αποτελεί έναν πολυποίκιλο τομέα με σημαντικές καινοτομίες στην επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση-διανομή, με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρησιμότητα μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης. Ο ρόλος της μεταποίησης αποτελεί "διαβατήριο" για την αποτελεσματική στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας.

B3. Top Trading Company

Η κατηγορία αναδεικνύει την επιχείρηση με την πρότυπη εμπορικά πρακτική. Η κατηγορία φιλοξενεί τις εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα για λογαριασμό τρίτων, που μπορεί για παράδειγμα να έχει ρόλο χονδρεμπόρου ή διανομέα. Περιλαμβάνονται επίσης Συνεταιριστικές και επιχειρήσεις που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι σε αγορές του εξωτερικού, υποστηρίζοντας άμεσα μια παραγωγική μονάδα ή προϊόν.

B4. Top Services Company

Νικητής της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός εξαγωγέας υπηρεσιών. Στην κατηγορία υποβάλλουν υποψηφιότητα επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως π.χ. software, marketing services, logistics, συμβουλευτικές, ασφαλιστικές υπηρεσίες, κ.α.

B5. Top Newly Established Company

Βράβευση της καλύτερης πρακτικής στην κατηγορία των νεοφυών επιχειρήσεων (ίδρυση τα τελευταία 5 χρόνια). Σε μια εποχή που το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς και οι προκλήσεις για το επιχειρείν αλλάζουν σε συχνή βάση, αναδεικνύεται η σημασία του ρόλου των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η προβολή, η ανάδειξη και η επιβράβευση των εταιρειών (ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους και όχι μόνο της κατηγορίας "Τεχνολογία") που έχουν επενδύσει στο επιχειρείν.

Β6. Top Export Assistance Company

Διάκριση της καλύτερης επιχείρησης για τις υψηλού επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Η σημασία ενός αξιόπιστου συνεργάτη που συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη μιας επιχείρησης (όπως π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες logistics, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, χρηματοοικονομικών συμβούλων και marketing & προώθησης εξαγωγών, κ.α.). Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις της χώρας μας ολοένα και περισσότερο απευθύνονται σε εξειδικευμένους συμβούλους, για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους και για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Β7. Top Export Company Brand

Στην κατηγορία «Top Export Company Brand» νικητής αναδεικνύεται το εταιρικό brand που επιδεικνύει διαπιστωμένα υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, αναγνωσιμότητας και αξιόλογης διεθνούς διείσδυσης. Η κατηγορία επιβραβεύει την πρακτική του ορθά δομημένου εταιρικού σήματος, έχοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά.

C: TOP DISTINCTIONS

Τρεις μοναδικές, επιμέρους κατηγορίες διακρίνονται στα φετινά "Top Distinctions", φιλοξενώντας δράσεις που επιβραβεύουν τόσο το έργο του εξαγωγέα, όσο και την αποτελεσματική διείσδυση του προϊόντος. Συγκεκριμένα, στην ενότητα περιλαμβάνονται οι εξής, επί μέρους, βραβεύσεις:

C1. Top Export Packaging

Στην κατηγορία βραβεύεται η ελκυστικότερη συσκευασία, μέσα από σειρά κριτηρίων όπως: εργονομία, καινοτομία, καλαισθησία, αποδοχή από τους καταναλωτές, με κύριο γνώμονα το βαθμό διείσδυσης του προϊόντος στις επιμέρους αγορές. Σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή εξαγωγής κάποιου προϊόντος συνοδεύεται και από αναγκαίες τροποποιήσεις στο ίδιο το προϊόν. Ένα σωστά μελετημένο προϊόν πρέπει να καλύπτει προϋποθέσεις σωστού σχεδιασμού (design), μελετημένη συσκευασία και πιστοποίηση (προϊόντος και υλικών συσκευασίας).

C2. Top Branded Export Product

Βράβευση του καλύτερου εμπορικού σήματος. Στην κατηγορία εξετάζονται μια σειρά από παραμέτρους, όπως η καινοτομία που ενσωματώνει, η αξία και το γραφιστικό περιβάλλον του σήματος και τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Ένα προϊόν είναι εξαγώγιμο, όταν είναι καινοτόμο και μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ζήτηση και οφέλη στους πελάτες του εξωτερικού.

C3. Top Branded Export Service

Στην κατηγορία αυτή βραβεύονται οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξαγωγών, η εξατομικευμένη συμβουλευτική, καθώς και καινοτόμα και εναλλακτικά δίκτυα που αποτελούν πολύτιμο αρωγό στις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει εξειδικευμένα προϊόντα υπηρεσίες όπως π.χ.: τραπεζικά, ασφαλιστικά, logistics, ανάπτυξης λογισμικού, χρηματοοικονομικά και προώθησης εξαγωγών, κ.ά.).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Greek Exports Awards