Απονεμήθηκαν τα βραβεία Greek Exports Awards 2015 σε κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Στόχος των βραβείων ήταν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Με σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων, που στηρίζουν ουσιαστικά την Ελληνική Οικονομία, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων Greek Exports Awards 2015, τα οποία διοργάνωσαν για 4η συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με σε συνεργασία με την Ethos Events και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Στόχος των βραβείων ήταν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Η εταιρεία Systems Sunlight κέρδισε το Gold βραβείο Top Greek Export Company στην κατηγορία Special Awards των φετινών Greek Exports Awards 2015, ενώ το 2ο Special Award, Honorary Export Distinction, απονεμήθηκε στη μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά Corallia Clusters Initiative, που αποτελεί τον πρώτο φορέα που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (clusters).

Την απονομή, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, παρακολούθησαν πάνω από 400 στελέχη της αγοράς. Οι νικητές αναδείχθηκαν κατόπιν ψηφορίας της 15μελούς Κριτικής Επιτροπής (στην οποία συμμετείχε και η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) και του κοινού (6.800 άτομα). Τα βραβεία αφορούσαν 12 συνολικά τομείς εξαγωγικής δραστηριότητας που κατανέμονταν σε τρεις βασικές κατηγορίες. Ανάμεσα στις εταιρείες που βραβεύτηκαν ως κορυφαίες εξαγωγικές εταιρείες (κατηγορία Top Greek Export Company) ήταν οι Intercomm Foods SA, Ικτίνος Ελλάς Α.Ε., Kleemann Hellas, Σ.Η.Α. Μεταξά ΑΒΕ, Pelopac ABEE, Ελαϊς - Unilever Hellas A.E., Μεβγάλ Α.Ε.

"Στον καιρό της κρίσης οι εξαγωγές αποτελούν την κρίσιμη διέξοδο των υφιστάμενων επιχειρήσεων, που είδαν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική αγορά να μειώνονται, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό τον κύκλο εργασιών τους, το επίπεδο δραστηριότητας και τις θέσεις εργασίας τους. Επιπλέον, δεδομένης της συρρίκνωσης της εσωτερικής αγοράς, η ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας θα πρέπει να εξελιχθεί σε σταθερή στρατηγική και επιλογή των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι αποκλειστικά λύση ανάγκης και αντίδοτο στην κρίση" επισήμανε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, κ. Ηλίας Ξανθάκος, τονίζοντας πως "το σχέδιο δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, θα σταλεί σε λίγες ημέρες προς τους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση. Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα, που θα προκύψει πολύ σύντομα, θα δώσει έναν αποτελεσματικό οδικό χάρτη δράσεων, με τελικό στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα".

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), κ. Θεοδόσιος Π. Tάσιος, αναλύοντας στην ομιλία του τη συσχέτιση του "Εξάγειν= Παράγειν + Επιχειρείν", επισήμανε πως οι παρεμβάσεις της πολιτείας οφείλουν να περιλαμβάνουν τη στήριξη των προσπαθειών των επιχειρήσεων για διεθνοποίηση και ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνεπακόλουθα, αποτέλεσμα θα έχει την οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε στέρεες βάσεις μέσω μιας διεθνώς ανταγωνιστικής παραγωγής και απασχόλησης.

Για ακόμα μια χρονιά, ο θεσμός των Greek Exports Awards 2015, είναι σε θέση πλέον να συμβάλει αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της εξαγωγικής βάσης, αναδεικνύοντας τα φωτεινά παραδείγματα του επιχειρείν, τις νέες τεχνολογίες και στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων νέας γενιάς, που διεισδύουν αποτελεσματικότερα στις νέες απαιτητικές συνθήκες των κανόνων διεθνούς εμπορίου, όπως τόνισε ο κ. Τζανέτος Καραντζής, πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ).

"Η φιλοσοφία της διοργάνωσης των Greek Exports Awards 2015 είναι η επιβράβευση της Αριστείας στον τομέα των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, που καταφέρνει και βρίσκει δημιουργικές διεξόδους, παρά τις αντιξοότητες" επεσήμανε από πλευράς του ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, Ethos Media, τονίζοντας πως "Τα βραβεία, επισφραγίζουν τη σημαντική συμβολή στην οικονομία των επιχειρήσεων εκείνων που καταφέρνουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των κοινωνιών".

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Greek Export Awards

Μάθετε Περισσότερα