
Το ευρωπαϊκό εμβληματικό έργο CANDLE (National CAncer data Node DeveLopErs), χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουνίου 2025. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικά Σημεία Επαφής στην Ελλάδα για την Αποστολή για τον Καρκίνο και την Υγεία στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, είναι εταίροι του έργου.
Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής ερευνητικής υποδομής για τον καρκίνο, στα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας τη δημιουργία Εθνικών Κόμβων Δεδομένων για τον Καρκίνο (National Cancer Data Nodes).
Το έργο συντονίζεται από τον ολλανδικό οργανισμό Health-RI και περιλαμβάνει 40 εταίρους από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει το ΕΚΤ και το ΕΚΕΤΑ, με την πολυετή εμπειρία τους ως Εθνικά Σημεία Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη και ως εταίροι σε ευρωπαϊκά έργα για την Υγεία και τον Καρκίνο.
Οι κόμβοι που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του CANDLE θα συνδέουν, σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, εμπλεκόμενους φορείς από τον χώρο της υγείας και της έρευνας, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και ανταλλαγή δεδομένων για τον καρκίνο.
Οι εθνικοί κόμβοι θα διασυνδέονται στενά με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:
- την πλατφόρμα UNCAN.eu, που αναπτύσσεται μέσω του επερχόμενου έργου UNCAN-CONNECT, και
- το European Cancer Patient Digital Centre (ECPDC).
Το έργο διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space, EHDS), μέσω της δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού δικτύου κόμβων εξειδικευμένων στον τομέα του καρκίνου. Οι κόμβοι αυτοί λειτουργούν ως πιλοτικά παραδείγματα για την υλοποίηση του EHDS σε εθνικό επίπεδο, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις πολιτικές κάθε χώρας.
Παράλληλα, το έργο θέτει σε εφαρμογή σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους όπως η Αποστολή για τον Καρκίνο της ΕΕ (EU Mission on Cancer) και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan), ενισχύοντας τον συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει:
- φορείς χάραξης πολιτικής των κρατών μελών,
- δομές φροντίδας ασθενών με καρκίνο,
- οργανώσεις ασθενών και δημόσιας υγείας,
- έξι μεγάλες Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές.
Με αυτή τη σύνθεση, το έργο είναι σε θέση να προωθήσει βέλτιστες πρακτικές στη διαμοίραση δεδομένων, να ενισχύσει την ωριμότητα πρόσβασης σε δεδομένα και να ενθαρρύνει τη διεπιστημονική συνεργασία.
Το CANDLE χρηματοδοτείται από την Εκτελεστική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ψηφιακή Τεχνολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Health and Digital Executive Agency- HaDEA), με συνολικό προϋπολογισμό 2.999.547,50 ευρώ και διάρκεια τρία έτη (2025–2028). Το έργο εντάσσεται στη θεματική προτεραιότητα HORIZON-MISS-2024-CANCER-01-02, η οποία αφορά δράσεις που υποστηρίζουν την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Αποστολής για τον Καρκίνο.
Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη & στο επιχειρηματικό οικοσύστημα
Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΗΝΝ3.0, Ideal-ist, NCP4Industry και MSCA-NET) και έχει τον συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ECHoS για τη δημιουργία εθνικών κόμβων για την αποστολή για τον καρκίνο και COHES.io για τη στρατηγική διασύνδεση περιφερειών υγείας μέσω της ανοικτής καινοτομίας).
Επίσης, το ΕΚΤ είναι συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network. Ως μέλος του Smart Attica, ενός εκ των ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα DEP4all.