Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα μεταμορφώνει τις δημόσιες υπηρεσίες

Η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής έρευνας από την ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών αλλά απαιτούνται ακόμα πολλά προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη με τον τίτλο 'Building the knowledge economy in public services: the role of EU research' που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών στο πλαίσιο του έργου MEASURE. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις κοινωνικοοικονομικές και βιομηχανικές επιδράσεις ερευνητικών έργων που υλοποιήθηκαν από το δεύτερο πρόγραμμα εφαρμογών τηλεματικής (Telematics Application Programme II - TAP) του 4ου Προγράμματος Πλαισίου και το πρόγραμμα Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST) του 5ου Προγράμματος Πλαισίου.

Συνολικά, εξετάσθηκαν 134 έργα που υλοποιήθηκαν στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών, η πλειοψηφία των οποίων ολοκληρώθηκε το 2003, ενώ έγινε εις βάθος ανάλυση με τη μορφή μελέτης περίπτωσης(case study), για 19 έργα του προγράμματος TAP και 8 έργα του προγράμματος IST.

'Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά', επισημαίνει ο τεχνικός διευθυντής του έργου κ. Bea Ballero από την ιταλική εταιρεία Databank Consulting, 'καθώς έδειξαν ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά τεχνογνωσίας προς το δημόσιο τομέα, στην αύξηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη δημιουργία διακρατικών δικτύων συνεργασίας'.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα προγράμματα TAP και IST οφείλονται, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στη χρηστο-κεντρική προσέγγιση που είχαν όσον αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληροφορικής, καθώς και στην ικανότητά τους να προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η συνεργασία στο πλαίσιο ερευνητικών έργων συνήθως οδηγεί στη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων, καθώς πρώην εταίροι εξακολουθούν να συνεργάζονται και μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Το 10% περίπου των έργων που εξετάστηκαν έδειξαν ότι τα αποτελέσματά τους εφαρμόστηκαν, ενώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στα έργα επισήμανε ότι η ερευνητική διαδικασία ήταν εξίσου σημαντική με τα τελικά αποτελέσματα. 'Ο κύριος λόγος που αρκετά ερευνητικά αποτελέσματα δεν είχαν άμεση εφαρμογή ήταν ότι οι συμμετέχοντες στα έργα υποτίμησαν τη δυσκολία εφαρμογής των πληροφοριακών λύσεων στο δημόσιο τομέα', υπογραμμίζει ο κ. Ballero.

Στα συμπεράσματά τους, οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι οι στόχοι των ερευνητικών έργων θα πρέπει να συμβαδίζουν περισσότερο με την πραγματικότητα αφού με αυτό τον τρόπο θα διασφαλισθεί η ευρεία εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους στο κοινωνικό σύνολο. Μια τέτοια ενέργεια, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη στοχοθεσία των ερευνητικών έργων, η οποία θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται, θα μπορούσε να βελτιώσει τα κοινωνικά οφέλη της έρευνας.

Μάθετε Περισσότερα