Καινοτόμα ελληνικά τεχνολογικά επιτεύγματα σε έκθεση στο Ζάππειο

Tην έκθεση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών με τίτλο 'Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα', η οποία διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 18 έως 20 Απριλίου 2005, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barrosο. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ανταγωνιστικότητας 2005.

Τον κ. Barroso, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, υποδέχθηκε στην είσοδο της έκθεσης και χαιρέτισε στα αγγλικά το ρομπότ LEFKOS του ΙΤΕ. Η έκθεση περιελάμβανε εκθέματα των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΕΤΑ, ΕΤΑΚΕΙ, ΙΕΛ, ΙΤΕ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΚΑΠΕ, ΕΑΑ), καθώς και του ΕΘΙΑΓΕ (το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Στην είσοδο του Ζαππείου 'υποδεχόταν' τους επισκέπτες το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ (με το ρομπότ του), το πρώτο τηλεσκόπιο νετρίνο στον κόσμο και ο πλωτήρας του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν είναι αποτελέσματα ερευνητικών και τεχνολογικών έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ 'Ανταγωνιστικότητα' και 'Κοινωνία της Πληροφορίας' και συγχρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Barroso τόνισε ότι στo πλαίσιo της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά: 'Με ευχαρίστηση διαπίστωσα πως η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη αυτή την πολύ σημαντική προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις ερευνητικές μεθόδους. Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία'.

Από την πλευρά του ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις επιδόσεις των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους και με ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και τεχνολογίας με την παραγωγή. Παράλληλα, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Barroso, 'είχατε μια απόδειξη ότι οι εθνικοί πόροι αλλά κυρίως οι κοινοτικοί πόροι πιάνουν τόπο'.