MAG-NET: Δίκτυο Ανάπτυξης και Χαρακτηρισμού Μαγνητικών Υλικών

Σημαντικά ερευνητικά έργα και υπηρεσίες για την ανάπτυξη, σύνθεση και ανάλυση της μικροδομής και των ιδιοτήτων μαγνητικών υλικών τεχνολογικού ενδιαφέροντος παρουσιάζει το Δίκτυο Ανάπτυξης και Χαρακτηρισμού Μαγνητικών Υλικών 'MAG-NET' του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το MAG-NET δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ για τη συνεργασία και το συντονισμό εργαστηρίων με κοινή ερευνητική δραστηριότητα και χρηματοδοτείται από ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στο Δίκτυο συμμετέχουν τέσσερα εργαστήρια του ΑΠΘ (Μαγνητικών Μετρήσεων, Πολυστρωματικών Υμενίων, Σύνθεσης και Ανάλυσης Υλικών, Ηλεκτροτεχνικών Υλικών), ενώ συνεργάζονται 20 ακόμη ερευνητικά κέντρα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι κύριες επιστημονικές δράσεις του MAG-NET αφορούν τους τομείς:

  • ανάπτυξη και σύνθεση μαγνητικών υλικών τεχνολογικού ενδιαφέροντος
  • ανάλυση και χαρακτηρισμός της μικροδομής των υλικών σε μικροσκοπικό, νανοσκοπικό και ατομικό επίπεδο
  • μαγνητικός χαρακτηρισμός των υλικών
  • θερμική, μηχανική και μαγνητική κατεργασία των υλικών για τη βελτιστοποίηση των μαγνητικών τους ιδιοτήτων
  • θεωρητική μελέτη και προσομοίωση της μαγνητικής συμπεριφοράς των υλικών.

Το Δίκτυο διαθέτει σύγχρονα όργανα και διατάξεις (συσκευές παρασκευής λεπτών φιλμ, μονοκρυστάλλων και κραμάτων, μαγνητόμετρα, ηλεκτρονικά μικροσκόπια, κ.λπ.), καθώς και επιστημονικό προσωπικό με υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ερευνητικών έργων που ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις για πρωτότυπα υλικά, με δυνατότητα εφαρμογής σε τεχνολογίες αιχμής και ιδιαίτερα στον τομέα των νανοτεχνολογιών που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας έρευνας.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, συγκροτήθηκαν συνολικά 20 θεματικά δίκτυα που καλύπτουν τα ερευνητικά πεδία: βιοτεχνολογία- διατροφή, επιστήμες υγείας, τεχνολογίες πληροφορικής, βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, διαχείριση φυσικών πόρων- βιωσιμότητα οικοσυστημάτων, προωθημένες τεχνολογικές και παραγωγικές διαδικασίες και κοινωνική-οικονομική συνοχή και πολιτισμική ανάπτυξη.