Στο Διάστημα ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος Hellas-Sat

Στις χώρες που διαθέτουν δορυφορική παρουσία συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, με την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas-Sat στις 14 Μαΐου 2003 από το Ακρ ωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα των ΗΠΑ. 

Ο δορυφόρος Hellas-Sat, μια κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Την ιδιοκτησία και εμπορική αξιοποίηση του δορυφόρου έχουν η Hellas-Sat Consortium Ltd και η Hellas-Sat SA με κύριο μέτοχο τον ΟΤΕ.

Στο ευρύτερο πλέγμα των εφαρμογών που υποστηρίζονται από τη λειτουργία του δορυφόρου εντάσσονται η τηλεϊατρική, η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, ενώ καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η συμβολή του στην ποιοτική και απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα (π.χ. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Αμυνας), καθώς και στην  αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Hellas-Sat θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία - καλύπτοντας τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία - σε περίπου δύο μήνες, μετά από την τοποθέτησή του σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά όπου και θα παραμείνει ενεργός για 17 περίπου χρόνια. Σημειώνεται ότι τ ην ευθύνη εκτόξευσης του Hellas-Sat είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και ILS (International Launch Services). Tον ελληνικό δορυφόρο μετέφερε στο Διάστημα ο πύραυλος Atlas V.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον σύγχρονους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους,
ύπου Eurostar Ε2000+, που κατασκεύασε η γαλλική εταιρεία Astrium, και επιτρέπει την παροχή μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών,
όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.

Ο δορυφόρος διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές δέσμες με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής - Κεντρικής Ασίας. Το εύρος ζώνης των αναμεταδοτών είναι 36 MHz, ενώ η ισχύς εξόδου είναι 105 W.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Μεταφορών και Επικονωνιών, κ. Χ. Βερελή, και του Κύπριου υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Κ. Καζαμία, 'Η εκτόξευση του
Hellas-Sat σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς και την είσοδό τους στ oν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ( ESA)'.

 

Μάθετε Περισσότερα