Αγώνας ταχύτητας ηλιακών οχημάτων στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

23.07.2003

Αγώνα ταχύτητας για οχήματα κινούμενα αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και διαγωνισμό σχεδίασης ελληνικού ηλιακού οχήματος προβλέπει το πρόγραμμα 'Φαέθων 2004', το οποίο πραγματοποιείται στο   πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 - 2004 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ και το περιοδικό '4 ΤΡΟΧΟΙ', και με τη χορηγία του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αποσκοπεί στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη διάδοση της εκμετάλλευσης της ανανεώσιμης ενέργειας και τον περιορισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σύνδεση του Ολυμπιακού Ιδεώδους με την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.  

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται στις 22 - 29 Μαΐου 2004 δύο εκδηλώσεις για ηλιακά και ηλιακά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ένας 'αγώνας ταχύτητας' σε κλειστή πίστα και ένας 'αγώνας ράλλυ' σε ασφάλτινο οδόστρωμα, . Τα οχήματα, που αποτελούν προϊόντα επιστημονικής έρευνας και εφαρμοσμένης τεχνολογίας υλικών και μεθόδων κατασκευής από ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Πάτρα - Ολυμπία - Ιτέα - Αθήνα, συνολικής απόστασης 795 χιλιομέτρων.

Η ελληνική συμμετοχή στη συμβολική αυτή εκδήλωση αποτελεί το κίνητρο για το διαγωνισμό σχεδίασης ηλιακού οχήματος, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος  Έλληνες επιστήμονες και μηχανικοί καταθέτοντας τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2003. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά μόνο τη φάση της σχεδίασης του οχήματος, αφήνοντας την επόμενη φάση της κατασκευής σε πρωτοβουλίες άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Σε συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση 'Φαέθων 2004', η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στις 15 Ιουλίου 2003, παρουσιάστηκε το ηλιακό όχημα 'Nuna', ο ολλανδικός νικητής του αγώνα της Αυστραλίας 'W orld Solar Challenge 2001'. Το όχημα κατασκευάστηκε από δέκα Ολλανδούς ερευνητές, με μέση ηλικία 24-25 ετών, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 'Nuna' έχει βάρος 280 κιλά, μήκος 5 μέτρα και πλάτος 1,8 μέτρα, ενώ το κόστος κατασκευής προσέγγισε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μάθετε Περισσότερα