Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία με υποτροφία από το EIT Health

Υπάρχουν 4 προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης HelloAI, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, ενώ φέτος το EIT Health προσφέρει υποτροφία που καλύπτει το 90% των διδάκτρων.

To EIT Health ξεκινάει και φέτος το πρόγραμμα HelloAI με στόχο να εκπαιδεύσει φοιτητές, νέους ερευνητές και επαγγελματίες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις από τον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, και να τους προετοιμάσει για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Η πρωτοβουλία HelloAI ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018 από το EIT Health για φοιτητές ΑΕΙ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, το EIT Health προσφέρει υποτροφία που καλύπτει το 90% των διδάκτρων για συμμετέχοντες από την περιοχή EIT Regional Innovation Scheme, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα HelloAI RIS εξελίσσεται συνεχώς και από το 2021 προσφέρει εκπαίδευση και για ανώτερα στελέχη επαγγελματιών υγείας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από κόμβους συνεργατών του EIT Health στη Στοκχόλμη, τη Βαρκελώνη και τη Βουδαπέστη, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (KTH), το Τεχνολογικό Κέντρο LEITAT και την GE HealthCare.

Για το 2024, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HelloAI είναι εμπλουτισμένο με εργαλεία Foundation Models, LLMs, Text Generation, GPTs, Advanced Data Management και AI Integration.

Έως σήμερα, περισσότεροι από 2.900 φοιτητές και επαγγελματίες από περισσότερες από 70 χώρες έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα HelloAI από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές ιατρικής που θέλουν να μάθουν τα πάντα για την τεχνητή νοημοσύνη και την επιχειρηματικότητα, σε λίγες μόνο εβδομάδες σπουδών.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε συμμετοχές στο εν λόγω πρόγραμμα, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη των νέων επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της υγείας για εκπαίδευση πάνω σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά φανερώνει και την ύπαρξη ταλέντου στη χώρα.

Υπάρχουν 4 εκπαιδευτικά προγράμματα HelloAI, ανάλογα με το επίπεδο επιχειρηματικότητας και γνώσεων Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για τα προγράμματα HelloAI basics, HelloAI Advance, HelloAI Professional και HelloAl Alumni. Αναλυτικά:

  1. Το HelloAI basics είναι το ιδανικό πρόγραμμα για μεταπτυχιακούς φοιτητές MSc, ερευνητές υγειονομικής περίθαλψης, πληροφορικούς και επαγγελματίες από τον ιατρικό τομέα.
  2. Το HelloAI Advance απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες, νέους ερευνητές και επαγγελματίες, σε ομάδες ιδεών σε πρώιμα στάδια επιχειρηματικότητας αλλά και σε άτομα με μεγάλο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Στα μαθήματα δίνεται έμφαση σε διάφορες περιπτώσεις από τον τομέα της υγείας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί και να επιλύσει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, με πρακτικά παραδείγματα από καινοτόμους και πραγματικές κλινικές δοκιμές.
  3. Το HelloAI Professional απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, διευθυντές πληροφορικής, επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη της υγείας. Εστιάζει σε προηγμένες έννοιες τεχνητής νοημοσύνης και στον τρόπο εφαρμογής προσαρμοσμένων λύσεων με διάφορα εργαλεία και μεθοδολογίες. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν για να αξιοποιήσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και για να μπορούν να τις παρουσιάσουν σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης. ️
  4. Το HelloAI Alumni αφορά απόφοιτους προηγούμενων προγραμμάτων HelloAI Professional που επιθυμούν να επεκτείνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες, κατά την εγγραφή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό "HELLORISBASICS" “HELLORISADVANCED” και “HELLORISPRO” για να επωφεληθούν από την έκπτωση 90% στα δίδακτρα.

Το πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις από την 1η Ιουλίου 2024. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν διαδικτυακά.

Κάντε την αίτησή σας εδώ. Διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο για περισσότερες πληροφορίες.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Μάριο Ροΐδη, ΕΚΤ, EIT Health Hub coordinator (mroidis@ekt.gr).

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, ΕΚΤ