Συνέδριο Digital Health Care: Καταλυτικός ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημόσια διοίκηση και την υγεία και στην καταγραφή των απαραίτητων προετοιμασιών υποδοχής και αξιοποίησής τους.

Με σημαντικά συμπεράσματα για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της Υγείας και την ιδιαίτερη σημασία των δεδομένων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου «Digital Health Care | DPO & ICT Security World», που διοργάνωσε η Teamworks | Metateam, με βασικό θεματικό τίτλο: «Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης». 

To EKT, φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήταν υποστηρικτής του Συνεδρίου, ενώ ο Διευθυντής ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετείχε με ομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις εφαρμογές της στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών και τις προοπτικές για εξοικονόμηση πόρων σε κρίσιμους τομείς της υγείας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με την 1η ημέρα να διοργανώνεται αποκλειστικά ψηφιακά, ενώ η 2η ημέρα πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ με παράλληλη ψηφιακή μετάδοση.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημόσια διοίκηση και την υγεία, την καταγραφή των απαραίτητων προετοιμασιών υποδοχής και αξιοποίησής τους, και την προετοιμασία των στελεχών που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και υπηρεσιών καθώς και τα στελέχη των εταιριών είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν για πλήθος θεμάτων που αφορούν στα έργα του RRF (Recovery and Resilience Facility), του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτήσεων, αλλά και να συζητήσουν επιτυχημένες υλοποιήσεις και τρόπους ολοκλήρωσης των έργων έγκαιρα, με πληρότητα και τεχνολογική επάρκεια.

Κατά τη 2η ημέρα του συνεδρίου απηύθηναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε στον χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ότι η θεματολογία του Συνεδρίου ταιριάζει με τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου Υγείας, ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο, μέσω της ΗΔΙΚΑ, εκτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων. Γνωστοποίησε ότι, σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία απολύτου ακρίβειας και σημασίας. Πρόκειται για πλατφόρμες, σε συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίες θα δίνουν δημόσια πληροφορίες, απολύτως χρήσιμες στον πληθυσμό, αλλά και πιο αναβαθμισμένες για τους επιστήμονες και την πολιτική ηγεσία

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υπουργείου για την προώθηση της ψηφιακής υγείας και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτές τις πρωτοβουλίες. "Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Υποδομές είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που μας απασχολούν. Ψηφιοποιούμε τα περισσότερα και μεγαλύτερα κομμάτια της υγείας" δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δεδομένα υγείας, αλλά και να συνδυαστούν μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος επισήμανε τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας στο ψηφιακό περιβάλλον της υγείας. Ο Δ. Αναγνωστόπουλος εστίασε στο θέμα των δεδομένων, αναφερόμενος στο έργο του data governance για την καλύτερη αξιοποίηση και την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την κατηγορία των δεδομένων που κάθε φορέας έχει. Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση του ευρωπαϊκού AI Board που θα έχει ως αντικείμενο την υποβοήθηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας AI Act.

Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετείχε στην εναρκτήρια θεματική ενότητα της 2ης ημέρας του συνεδρίου με τίτλο «Στρατηγική και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία» μαζί με τους κ.κ.: Σταύρο Ασθενίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Κοινωνία της Πληροφορίας, Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλο ΗΔΙΚΑ, Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Δρ Λεωνίδα Κανέλλο, Πρόεδρο,DPO Network.

Θέμα της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας ήταν η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, καθώς και οι προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας στην εξοικονόμηση πόρων σε κρίσιμους τομείς της υγείας και της περίθαλψης.

Ο Κ. Τολιάς αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της υγείας, στους τρόπους που αυτή συμβάλλει στην αλλαγή της παροχής υπηρεσιών, αλλά και στη συμβολή των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ότι -με βάση τα στοιχεία του Elevate Greece- περισσότερες από 130 νεοφυείς εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του HealthTech, ενώ πολλές από αυτές χρησιμοποιούν ήδη ή πειραματίζονται με την υιοθέτηση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες.

Ο Κ. Τολιάς ανέφερε ότι το ΕΚΤ συμβάλλει καταλυτικά στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στον τομέα της υγείας, μέσα από τη συμμετοχή του σε έργα όπως το EIT Health, το Enterprise Europe Network Hellas, το SymbIASIS, το COHESio, το ECHoS, αλλά και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υγεία και την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΤ προσφέρει ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους οργανισμούς και επιχειρήσεις για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δικτύωσης μεταξύ ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και προσαρμοσμένη καθοδήγηση για την προώθηση της καινοτομίας.

Ο Διευθυντής του ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφέρει μια ακόμα σημαντική διάσταση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, την ηθική διάσταση. «Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να εξετάσουμε και τις ηθικές πτυχές όπως είναι η ιδιωτικότητα δεδομένων, η διαφάνεια και η ισότιμη πρόσβαση. Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι η εξηγησιμότητα (explainability). Είναι επίσης σημαντικό να αναπτυχθεί ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ΤΝ στην υγεία», επισήμανε στην ομιλία του.

Στη δεύτερη θεματική με τίτλο «Στρατηγικές για την Ψηφιακή Υγεία και την Ψηφιακή Ασφάλεια στη Δημόσια Υγεία», συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO), Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης | Εθνικός Αντιπρόσωπος ECCC), Βασίλης Καρκατζούνης (Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Χαράλαμπος Βασιλείου (Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα), Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ (Αντιπρόεδρος HL7 Hellas) και Δημήτρης Κατεχάκης (Director, HDHC).

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας για «Το Μέλλον της Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία», στην οποία μετείχαν οι κ.κ.: Ειρήνη Αγαπηδάκη (Αν. Υπουργός Υγείας), Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Υφυπουργός Υγείας), Δημήτρης Κατσιάνης (Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), Αλέξανδρος Μπρεγιάννης (CEO, NOVA ICT | Public Sector & ICT Executive Director, NOVA) και Κώστας Πετρόπουλος (CTO | Health Unit, IKnowHow).

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Teamworks | Metateam υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών φορέων όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), το HL7 Hellas και το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ictplus.gr, ΕΚΤ