Έλληνες φοιτητές διακρίνονται, για πρώτη φορά, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό i-Days του EIT Health

Η ελληνική ομάδα, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στον εγχώριο διαγωνισμό, ταξίδεψε στη Βιέννη και διαγωνίστηκε με ομάδες φοιτητών από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Τη δεύτερη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό i-Days 2022 του EIT Health κατέκτησε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ομάδα Innotech, αποτελούμενη από την Ηλιάνα Πλάτωνα, τον Γρηγόρη Καρυπίδη και τον Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας (i-Days), οι οποίες διοργανώνονται από το ΕΚΤ, ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, ταξίδεψε στη Βιέννη της Αυστρίας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, και διαγωνίστηκε με ομάδες φοιτητών από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης που διακρίθηκαν στα i-Days των χωρών τους.

Η ελληνική ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη femtech λύση Warmly, μια έξυπνη συσκευή για μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Πρόκειται για μια συσκευή που περιορίζει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, με τη χρήση αισθητήρων και θερμαντικής δράσης. Η συσκευή συνοδεύεται από εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. 

Οι Έλληνες φοιτητές κέρδισαν βραβείο αξίας 1.500 ευρώ για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξουν το καινοτόμο τους προϊόν, και πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) αποτελούν θεσμό του EIT Health και έχουν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.

Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2022 διενεργήθηκαν τοπικοί διαγωνισμοί σε περισσότερες από 30 διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή/και με φυσική παρουσία.

Στην Ελλάδα, οι Ημέρες Καινοτομίας διοργανώθηκαν για πέμπτη χρονιά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), κόμβο του EIT Health, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 20 πολυεπιστημονικές ομάδες, εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, και κλήθηκαν να βρουν λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα ένα πιθανό προϊόν ή μια υπηρεσία για την τελική αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι επιλέχθηκε για πρώτη χρονιά από το EKT ως θεματική περιοχή η Femtech, δηλαδή τεχνολογικές λύσεις για την υγεία των γυναικών. Η Femtech επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα υγείας και να επαναπροσδιορίσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες, ενάντια στα πολιτισμικά, κοινωνικά στερεότυπα που έχουν συνδεθεί ιστορικά με την υγεία των γυναικών.

Ομάδα ειδικών συμβούλων και μεντόρων από το ΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, την «Ένωση Ασθενών Ελλάδος» και το δίκτυο ενδυνάμωσης ΑμεΑ «Humane» και την εταιρεία Omgyno, στήριξε τις ελληνικές ομάδες στην ανάπτυξη των ιδεών/λύσεών τους και παρείχε εξειδικευμένη και στοχευμένη καθοδήγηση.

Από τη διαδικασία αυτή και κατόπιν αξιολόγησης, προέκυψε η νικήτρια ομάδα των ελληνικών i-Days, η InnoTech, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό i-Days 2022. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στον αντίστοιχο θεσμό του EIT Health κερδίζει βραβείο ελληνική ομάδα.

Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό i-Days 2022 κατέκτησε η ισπανική ομάδα του Πολυτεχνείου της Βαλένθια για την καινοτόμο πρόταση Fluyo. Πρόκειται για ειδικά επιθέματα και ηλεκτρονική εφαρμογή που ειδοποιεί, εφόσον απαιτείται, για επίσκεψη σε γυναικολόγο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 280 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΚΤ είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ συνδέεται διαχρονικά και στρατηγικά με τους φορείς του εγχώριου συστήματος καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του οικοσυστήματος, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στην κάλυψη εξειδικευμένων αναπτυξιακών αναγκών και τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικοί και αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο (EU Mission Cancer), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT