Μια γιορτή της επιστήμης στο Καστελλόριζο

Το Φεστιβάλ Γρίφων συνεχίζει το ταξίδι του, με επόμενες στάσεις στην Πάτρα και την Αθήνα.

Με μεγάλη απήχηση διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Το μοναδικό γεγονός κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών του νησιού, μαθητών από τη Ρόδο αλλά και των εκπαιδευτικών και επισκεπτών του νησιού. Τις μέρες του Φεστιβάλ το Καστελλόριζο έζησε ένα πραγματικό πανηγύρι επιστήμης.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια, γρίφους, επιστημονικές δράσεις, μαθηματικά τρικ, Stand up Science για παιδιά και όχι μόνο, εκθέσεις απτικών γρίφων, κινηματογραφικά/μουσικά εργαστήρια, αγώνες γρίφων και εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδύασαν την Τέχνη και την Επιστήμη.

Ακόμη, ξεναγήσεις στο Μουσείο Γρίφων, πεζοπορία, αστροπαρατήρηση, ηλιοπαρατήρηση, φαντάσματα που... βγήκαν στους δρόμους, παραμύθια, χορευτικά, αλλά και μια μοναδική συναυλία με τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή.

Κύριος στόχος του Φεστιβάλ ήταν η επιστημονική γνώση να φτάσει σε όλους -μικρούς και μεγάλους- με τρόπο απλό, προσιτό, διαδραστικό αλλά και απολαυστικό.

Μεγάλη προσφορά στο νησί ήταν η πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Γρίφων για την εγκατάσταση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και η σειρά μαθημάτων διάσωσης και πρώτων βοηθειών, με την πιστοποίηση κατοίκων του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος Kids Save Lives, με την υποστήριξη της Vioryl.

Μοναδικοί συνοδοιπόροι της οργανωτικής επιτροπής ήταν οι 70 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες που δούλεψαν και παρουσίασαν δράσεις ειδικά προσαρμοσμένες στο πνεύμα των Γρίφων και της κατανόησης της γνώσης μέσα από παιγνίδια.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Πολύτιμοι αρωγοί ήταν τα Υπουργεία Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Φεστιβάλ, ενώ η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το υποστήριξαν και οικονομικά. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ήταν υποστηρικτής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Γρίφων όμως δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει το ταξίδι του! Επόμενη στάση του θα είναι στη Πάτρα (21-23/10/2022) και στη συνέχεια στην Αθήνα (16-18/12/2022).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου