Το φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου έρχεται στην Αθήνα τον Δεκέμβριο

Διαγωνισμοί δισδιάστατων και τρισδιάστατων γρίφων, κυνήγι θησαυρού μέσα στα βιβλιοστάσια, τα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης και το Χωριό του Άι Βασίλη, αποτελούν ορισμένες μόνον από τις δράσεις του Φεστιβάλ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, μετά τη διεξαγωγή του στην πατρίδα του το Κσστελόριζο και στην Πάτρα, έρχεται στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο) στις 16-18 Δεκεμβρίου 2022, από το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας. και της τέχνης, θα μετατρέψει το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.

Το νησί του Καστελλόριζου, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συναντούν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, συνοδοιπόροι στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα καθοδηγήσουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανοήσουν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών γίνεται πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Στόχος είναι μικροί και μεγάλοι να προβληματιστούν, να πειραματιστούν και, μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιγνίδια και βιωματικά εργαστήρια, να δώσουν τις δικές τους λύσεις στους γρίφους. Μεγάλοι διαγωνισμοί δισδιάστατων και τρισδιάστατων γρίφων, ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στα βιβλιοστάσια και τα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης και το Χωριό του Άι Βασίλη αποτελούν ορισμένες μόνον από τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που, μέσω της εξαγωγής του παραδοσιακού πολιτισμού του Καστελλόριζου, δύναται να φέρει το απομονωμένο νησί στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντοςΣκοπός των διοργανωτών ειναι το Φεστιβάλ Γρίφων, μετά τις εθνικές περιπλανήσεις του, να ανοίξει στο μέλλον πανιά και στο διεθνές στερέωμα, με όραμα το νησί του Καστελλόριζου να καθιερωθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του παρέχονται εδώ.

Το Φεστιάλ Γρίφων Καστελόριζου 2022 στην Αθήνα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι υποστηρικτής του Φεστιβάλ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου