Εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία απο ΕΚΤ και EIT Health

Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς που δύναται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ως EIT Health Hub για την Ελλάδα, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης, μόνο για προεγγεγραμμένα ενδιαφερόμενα μέλη, με τίτλο «DiGA: Ένας νέος τρόπος για ταχεία έγκριση και αποζημίωση ψηφιακών εφαρμογών υγείας;», την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:30-13:30.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς που δύναται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών στο εθνικό σύστημα υγείας, ασφαλιστικοί φορείς, επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών και ψηφιακών εφαρμογών, νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα της υγείας κ.ά.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο να παρουσιάσει το μοντέλο DiGA και σχετικές καλές πρακτικές, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη θέματα που αφορούν την ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών της ψηφιακής υγείας ως μέρος των εθνικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, θα αναδειχθούν προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση αυτή.

Το μοντέλο Digital Apps in Healthcare (DiGA), το οποίο έχει διαμορφωθεί από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (BfArM/ Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte), αναφέρεται στο κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή υγεία στη Γερμανία, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019. Στόχος του είναι να διευρύνει τις υπηρεσίες που παρέχονται προς όφελος των ασθενών, επιτρέποντας τη συνταγογράφηση εφαρμογών ψηφιακής υγείας.  

Το EIT Health έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως την εκδήλωση «The DiGA’s framework – a model for Europe» στις 24 Νοεμβρίου 2021 και την εκδήλωση «DiGA Plenary: Διαδικτυακή εκδήλωση με πάνελ και συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου από όλη την Ευρώπη» στις 12 Απριλίου 2022. Αντίστοιχα, έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις χώρες μέλη του EIT Health. Στόχος των τελευταίων είναι να παρουσιαστούν σε εθνικό επίπεδο τα κύρια σημεία συζήτησης της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης (DiGA Plenary: Απρ.2022) και να συζητηθούν, από τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη, θέματα που σχετίζονται με το DiGA.

Μετά τη βασική παρουσίαση/τοποθέτηση, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομες τοποθετήσεις από το πάνελ και θα υπάρχει χρόνος για ανοικτή συζήτηση. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα ανέβει στο κανάλι του EKT στο YouTube, κατόπιν εγκρίσεων από τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Γιώργο Μέγα, EIT Health HUB Greece, Συντονιστή EIT Health, megas@ekt.gr, και τη Βαρβάρα Βασιλάκη, EIT Health HUB project manager, vasilaki@ekt.gr.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς που μπορούν διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας:

  • Louisa Stüwe, Head, DIGA TaskForce - Project lead, Ministry of Health, France
  • Michalis Dritsas, Ministry of Development and Investments 
  • Alexander Berler, Strategic Business Development Director at IHE Catalyst AISBL, Consulting services Director at Gnomon Informatics, Vice-Chair at HL7 HELLAS
  • Charalampos Karanikas, General Secretary, Hellenic Society of eHealth Services and Education (ΕΕΜΕΠΥ), Associate Professor, University of Thessaly
  • Dimitrios Vlachakis, Assistance Professor, Genetics, Agricultural University of Athens, Vice President of Health Technology Assessment - National Organisation of Medicine (EOF)
  • Athanasios Kakarountas, Associate Professor, University of Thessaly, Director of Smart Systems Lab, Vice President, GRNET 
  • Panagiotis Vlamos, Professor, Department of Informatics, Ionian University
  • Tasos Vasileiadis President iED, Founder and CEO, Joist Innovation Park
  • Evi Tsaliki, Scientific Manager, Hellenic BioCluster (HBio)
  • Giorgos Dimitriou, Cluster Manager, Hellenic Digital Health Cluster (HDHC)
  • Georgios Dafoulas, Doctor, Scientific Partner University of Thessaly, GiSeMi Innovation Hub etrikala SA
  • Maria Bigaki, Head, Project Management Office Manager, Papageorgiou Hospital
  • Pantelis Angelidis, Professor University of Westen Macedonia & CEO President VIDAVO Α.Ε.
  • Spyridon Arsenis, Coordinator NBG Seeds Accelerator, National Bank of Greece
  • Mary Papa, HTA and Market Access Manager, Bayer Hellas AG
  • Kostas Saridakis, Founder and CEO, Collaborate Healthcare
  • Konstantinos Votis, Director of Visual Analytics Lab, CERTH/ITI & MindMed

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα δίκτυο κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 150 εταίρους και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να προσφέρει, μέσα από τη συνεργασία, νέες λύσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους και να ζήσουν περισσότερο. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορευματοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων υγείας εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΚΤ είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.eithealth.eu.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT