Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων στη Δράση Διδακτορικά Δίκτυα του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions

Oι συμμετέχοντες στην εκδήλωση των ΕΚΤ και ΙδΕΚ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη 2η προκήρυξη της Δράσης στον Ορίζοντα Ευρώπη, να θέσουν τα ερωτήματά τους στον εκπρόσωπο της ΕΕ και να λάβουν συμβουλές από αξιολογητές και επιτυχημένους συμμετέχοντες.

Με περισσότερες από 350 συμμετοχές ερευνητών από όλα τα επιστημονικά πεδία και σε διαφορετικά στάδια σπουδών ή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Marie Skłodowska-Curie Actions - Διδακτορικά Δίκτυα 2022», που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

H εκδήλωση εστίασε στη Δράση Doctoral Networks (Διδακτορικά Δίκτυα) των Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) (πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη), καθώς και στη συνεργασία ακαδημαϊκού και μη-ακαδημαϊκού τομέα για την εκπαίδευση νέων ερευνητών, ενώ διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (European Research Executive Agency - REA).

Oι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δεύτερη προκήρυξη της Δράσης που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2022 και βρίσκεται σε εξέλιξη έως τον Νοέμβριο του 2022, να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (European Research Executive Agency, REA), να ακούσουν τις ομιλίες των Εθνικών Εκπροσώπων και των Εθνικών Σημείων Επαφής, και να λάβουν συμβουλές από αξιολογητές και επιτυχημένους συμμετέχοντες της προηγούμενης προκήρυξης της Δράσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας ΕΚΤ, η οποία μίλησε για τη σπουδαιότητα του εμβληματικού προγράμματος MSCA που αποσκοπεί στην έρευνα και την αριστεία, καθώς και στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει για απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους ερευνητές. Επισήμανε ότι το ΕΚΤ και το ΙδΕΚ, ως Εθνικά Σημεία Επαφής του προγράμματος, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, ο οποίος τόνισε τον καταλυτικό ρόλο του ΕΚΤ στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής αλλά και με άλλες δράσεις, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος MSCA, που αποτελεί γέφυρα μεταξύ ερευνητικής δραστηριότητας και βιομηχανίας/ αγοράς εργασίας.

Στη σύνδεση βιομηχανίας και διδακτορικών διατριβών αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής στο ΙδΕΚ, ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν τα Διδακτορικά Δίκτυα και στην Κύπρο, Δράση που ενισχύει ήδη υπάρχουσες ή προσφέρει νέες δεξιότητες στην ερευνητική κοινότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε στη συνέχεια η Δρ Σωσσάνα Κολυβά, Εθνική Εκπρόσωπος για τις Δράσεις  MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, από το Ινστιτούτο Παστέρ, αναφερόμενη στα πολύ καλά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών των MSCA, στην προσέγγιση bottom up των Δράσεων, ενώ επισήμανε, με τη σειρά της, τη σημασία που έχει η Δράση στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Ιωάννης Μπίτσιος, Research Programme Administrator στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, παρουσίασε τις κατηγορίες της Δράσης Διδακτορικά Δίκτυα, τον αναμενόμενο αντίκτυπο, τις συνθήκες επιλεξιμότητας και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τις διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 και τις κατηγορίες χρηματοδότησης. Εξήγησε τη διαδικασία αξιολόγησης για τους ερευνητές που θέλουν να συμμετέχουν και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες προκηρύξεις.

Χρήσιμες συμβουλές για τη συγγραφή μια πρότασης έδωσε στην παρουσίαση του ο αξιολογητής της προκήρυξης HORIZON-MSCA-2022-DN-01, Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Αλεξόπουλος, από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου, Συντονίστρια των έργων MSCA-ITN-EJD STIMULATE και AQTIVATE από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Καθηγητής Κυριάκος Γιαννάκογλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επιτυχημένοι συμμετέχοντες σε έργα της προκήρυξης HORIZON-MSCA-2022-DN-01 παρουσίασαν τη δική τους πορεία και παρέθεσαν σημαντικές εμπειρικές συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης στην επόμενη προκήρυξη της Δράσης Διδακτορικά Δίκτυα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη. Η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη από το ΕΚΤ παρουσίασε συνολικά τις δράσεις του οργανισμού για τη στήριξη της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ τόνισε ότι το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τις δράσεις MSCA, αλλά και μέσω του κεντρικού του ρόλου σε εμβληματικά έργα και πρωτοβουλίες, όπως το Enterprise Europe Network και οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, θα συνεχίσει να παρέχει συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους νέους ερευνητές.

Ο Δρ Ιωάννης Θεοδώρου παρουσίασε το ΙδΕΚ, τον αρμόδιο εθνικό φορέα για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στο εύρος των υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχουν σε φορείς, οργανισμούς και ερευνητές, καθώς και τα αξιόλογα στατιστικά στοιχεία της κυπριακής συμμετοχής στο προηγούμενο πρόγραμμα-πλαίσιο Ορίζοντας 2020.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το κοινό είχε τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν μετά το τέλος κάθε ενότητας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το επίπεδο σπουδών, την εξοικείωσή τους με τις Δράσεις MSCA, καθώς και την πρόθεσή τους για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στη Δράση MSCA-Doctoral Networks στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμα εδώ, ενώ ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης βρίσκεται στο κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, ΕΚΤ, στο msca-net@ekt.gr.

Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA)

Οι Δράσεις MSCA στηρίζουν ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ενισχύουν τους οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας υποστηρίζοντας άριστα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα, αλλά και συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας την παγκόσμια ελκυστικότητα και προβολή τους και προωθώντας τη συνεργασία πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», έχουν υποστηριχθεί από τις MSCA πάνω από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή δίκτυα για εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών.

Η Δράση MSCA Doctoral Networks απευθύνεται σε δίκτυα οργανισμών για τη δημιουργία διδακτορικών προγραμμάτων, με περιεχόμενο ανοικτό σε όλα τα ερευνητικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων και των μορφών:

  • Industrial Doctorates, για την κατάρτιση σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς τομείς, με κοινή εποπτεία.
  • Joint Doctorates, για τη συνεργασία οργανισμών που οδηγεί σε κοινό/πολλαπλό διδακτορικό δίπλωμα.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT