Η νεοφυής επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του European Startup Universe Closing Conference

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας European Startup Universe (ESU) και οι δράσεις δικτύωσης μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ESU.

Με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του European Startup Universe Closing Conference, ένα διεθνές συνέδριο για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα νεοφυούς καινοτομίας, που διοργανώθηκε στις 4-6 Μαΐου 2022, από τον Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας “Startup Greece”.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας European Startup Universe (ESU), καθώς και οι δράσεις δικτύωσης μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για τον αντίκτυπο και την απήχηση της πρωτοβουλίας, ενώ ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και experts μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Στις 4 και 5 Μαϊου πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες προς την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

H κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση του European Startup Universe Closing Conference πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 6 Μαΐου 2022. Tο έναυσμα στην εκδήλωση δόθηκε με τις ομιλίες της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ, Mariya Gabriel, και της Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, καθώς η πρωτοβουλία European Startup Universe τελεί υπό την αιγίδα των εν λόγω φορέων. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ήταν υποστηρικτής του συνεδρίου.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΤ, Άρης Περουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, αλλά και στις δράσεις και υπηρεσίες του ΕΚΤ για τη διάχυση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Startup Greece για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Δείτε το σχετικό video με την ομιλία του κ. Άρη Περουλάκη:

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος συμμετέχουσες οργανώσεις και σχετικοί φορείς από 11 χώρες του προγράμματος. Εκτός από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων οργανισμών του Προγράμματος ESU, που είναι από Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία, πήραν μέρος και εκπρόσωποι οργανισμών από Τουρκία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως οραματικές ομιλίες, συναντήσεις δικτύωσης, παρουσίαση των συνολικών αποτελεσμάτων του ESU και παρουσιάσεις των ιδρυτών των νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στο ESU.

Δείτε το συνολικό βίντεο του European Startup Universe - Closing Conference.

European Startup Universe - Closing Conference from European Startup Universe on Vimeo.

Σχετικά με το European Startup Universe (ESU)

Το European Startup Universe (ESU) αποτελεί μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με στόχο να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, με παγκόσμιες επιχειρήσεις αλλά και με experts και επενδυτές, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης, να δοθούν ευκαιρίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις για χρηματοδότηση αλλά και για επέκταση των εργασιών τους σε νέες αγορές.

Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας βρίσκονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τη χρήση της πλατφόρμας Founderhood, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

Μολονότι τα προγράμματα αρχικά απευθύνονταν σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εγγραφών και αντιλαμβανόμενοι την κρίση στην Ουκρανία, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ανοίξουν τις εγγραφές και σε ουκρανικές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του νεοφυούς οικοσυστήματος της Ουκρανίας.

Μέσα από τα προγράμματα, οι συμμετέχουσες νεοφυείς εταιρείες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε θεματικά εργαστήρια, να συμβουλευτούν Ευρωπαίους experts από καταξιωμένες εταιρίες-κολοσσούς, να ενημερωθούν και να δικτυωθούν. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν τα απαιτούμενα progress reports, έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με Angel Investors ώστε να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεργασία ΕΚΤ και Startup Greece για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

To EKT έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας “Startup Greece” με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την ανταλλαγή γνώσης και τη συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης.

Με διεθνή δραστηριότητα και ευρωπαϊκή παρουσία, ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Startup Greece ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας ειδικά τη δράση νεοφυών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, το ΕΚΤ αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας την περαιτέρω αξιοποίηση της έρευνας, την εξωστρέφεια, την ανθεκτικότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με έμφαση σε θέματα καινοτομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και δικτύωσης. Κεντρικός στόχος είναι η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη της μεταφοράς τεχνολογίας, δηλαδή της αξιοποίησης των ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων των νεοφυών επιχειρήσεων του Startup Greece, καθώς και η υποστήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων καινοτομικής έντασης αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες γνώσεις και δυνατότητες δικτύωσης του ΕΚΤ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από European Startup Universe, Startup Greece, EKT